Koronavirüs

Uzman Dr. Selma Demir: Gebe olan herkes mutlaka aşı olmalı

''Gebelerde bağışıklık sistemi daha zayıf''

28 Ekim 2021 10:52

Koronavirüs'e yakalanan hamile kadınların, fizyolojik değişikliklerden dolayı bağışıklık sisteminin zayıflaması sebebiyle hastalığın daha ağır geçirdiğini belirten doktorlar anne adaylarına gebelik öncesinde aşı olmalarını tavsiye etti.

Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Selma Demir, yaptığı açıklamada, gebelik düşünen kadınların mutlaka aşı olmaları gerektiğini söyledi.


"Fizyolojik değişikliklerden dolayı immun sistemi daha zayıf"

Koronavirüse bağlı anne bebek ölümlerinin son zamanlarda fazla olduğu olduğunu belirten Dr. Demir, emzirme döneminde de mutlaka aşı olunması gerektiği ifade ederek, şunları kaydetti:

"Son zamanlarda da zaten dünyada da en çok konuşulan konulardan biri bu; gebelikte Koronavirüse bağlı anne ölümlerinin artmış olması. Aslında araştırmalar gösteriyor ki gebelikte Covid hem ağır seyrediyor, Koronavirüse bağlı anne bebek ölümü biraz daha fazla. Erken doğum ya da düşük doğum durumlarda daha fazla görünüyor. Bunun birçok sebebi var şöyle; hamileliğe bağlı fizyolojik sebepler, özellikle gebeliğin son dönemlerinde hastalara hem yeterli ilaç vermemizden dolayı hem de fizyolojik değişikliklerden dolayı immun (bağışıklık) sisteminin daha zayıf olmasından dolayı Koronavirüs daha ağır seyrediyor."


"Gebelerimize aşı olmayı tavsiye ediyoruz"

"O nedenle gebelerde korunma daha önemli. Daha büyük bir önem arz ediyor. Biz o yüzden gebelere özellikle gebe kalmayı düşünen hanımlara gebelikten önce gebe kalmadan önce aşı olmayı tavsiye ediyoruz. Emzirme döneminde özellikle aşı olmayı tavsiye ediyoruz. Gebelerimize de yine aşı olmayı tavsiye ediyoruz. Gebelikte aşı aslında 34 ülkede yaklaşık herkes şuanda öneriyor gebelikte aşı olmayı. Her döneminde güvenli olduğu söyleniyor. Ama en ideal zaman son üç aya kalmadan ikinci, üç ayda özellikle"