Dünya

Üst düzey Türk yetkili, Moskova saldırısı şüphelilerinin İstanbul'daki günlerini detaylandırdı

New York Times'a konuşan yetkili, iki şüphelinin Türkiye'ye gelmeden önce radikalize olduğunu ifade etti

27 Mart 2024 08:39

T24 Dış Haberler

Üst düzey bir Türk yetkili, en az 139 kişinin öldürüldüğü Moskova terör saldırısını düzenlemekle suçlanan iki kişinin saldırıdan haftalar önce İstanbul'da olduğunu doğrularken, Türkiye'de geçirdiği sürenin çok kısa olmasının burada radikalize olmadığına işaret ettiğini ifade etti.

Hükümet protokolleri nedeniyle isminin gizli tutulmasını isteyen üst düzey Türk güvenlik yetkilisi, New York Times'a yaptığı açıklamada şüphelilerden Saidakrami Rachabalizoda'nın 5 Ocak'ta İstanbul'a geldiğini ve 16 gün Fatih ilçesinde bir otelde kaldığını belirtti. Kaynak, Rachabalizoda'nın 2 Mart'ta ülkeden ayrılarak Moskova'ya gittiğini belirtti. 

Yetkili, iki şüphelinin Türkiye'de geçirdiği sürenin Moskova saldırısıyla bağlantılı olup olmadığı veya burada planlama yapılıp yapılmadığıyla ilgili bir değerlendirmede bulunmazken, Türkiye güvenlik servislerinin adamların Türkiye'ye gelmeden önce radikalize olduğu sonucuna vardığını bildirdi. Türkiye'den giden iki şüpheli de Tacikistan vatandaşıydı ancak konuk işçi olarak Rusya'da yaşıyordu. 

İkinci şüpheli Shamsidin Fariduni'nin 20 Şubat'ta Türkiye'ye girdiği belirtildi. New York Times'a konuşan kaynağa göre Fariduni, Türk yetkililere vizesi bittiği için Rusya'dan ayrılmak zorunda kaldığını söyledi. Fariduni, şubat ayı sonunda altı gün boyunca bir otelde kaldı ve sosyal medyadan Fatih ilçesinde çekilmiş fotoğraflar paylaştı. 

Fariduni'nin 2 Mart'ta Rachabalizoda ile aynı uçakta Moskova'ya döndüğü bildirildi. Yetkili, iki kişinin haklarında tutuklama kararı olmadığı için rahatça seyahat edebildiklerini ifade etti. 

NATO üyesi olmasına rağmen Türkiye, Ukrayna savaşından sonra Rusya ile bağlarını koparmadı ve karşılıklı ticari uçuşları sürdürdü.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, dün sosyal medya paylaşımında radikal İslamcı terör örgütü IŞİD’e yönelik 30 ilde yapılan operasyonlarda 100’ü aşkın şüphelinin yakalandığını duyurdu.

Cuma günü kamuflaj giyen silahlı saldırganlar, Moskova'nın Krasnogorsk banliyösünde bulunan Crocus Belediye Binası'na girerek konser salonundakilere ateş açtı ve binayı yaktı. Saldırıda en az 137 kişi hayatını kaybetti. Gözaltına alınan 11 şüphelinin dördü, pazar günü tutuklandı.

Saldırıyı radikal İslamcı terör örgütü IŞİD üstlendi. IŞİD'in haber ajansı Amaq, pazar günü saldırı sırasında çekilmiş görüntüler paylaştı.