Gündem

Üsküdar'daki olaylı yıkımda mahkeme kararı çıktı: Yetki bakanlığın değil, İBB'nin

22 Ekim 2023 10:27

Üsküdar Salacak sahilindeki kaçak işletmelerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yıkılmasına engel olmak için yetkinin kendisinde olduğunu söyleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yargıdan olumsuz yanıt geldi. İstanbul 12. İdare Mahkemesi, “Yıkım yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nindir” dedi.

Salacak sahilinde Mimar Sinan’ın eseri Kuşkonmaz Camisi’nin yakınındaki kaçak işletmeler hakkında yıkım kararı alan İBB’ye, “Yapı kayıt belgeleri olan bu yerlerde işlem yapma yetkisi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndadır” denerek engel çıkarılmıştı.

İBB ekipleri, 19 Nisan günü yıkım için sahildeki başka bir kaçak büfe olan İkiyaka Büfe’ye gittiğinde bir kişi ekiplere silah çekmiş, bir kafenin yıkımı sırasında da İBB İmar Müdürü Ramazan Gülten cafe çalışanları tarafından darp edilmişti. İstanbul 12. İdare Mahkemesi’ne dava açan İBB, söz konusu kaçak yapılara ilişkin tüm yetkinin kendisinde olduğunu belirten iki resmi yazısının hukuka aykırı olduğunu belirterek yürütmenin durdurulmasını istedi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, İstanbul 12. İdare Mahkemesi de 18.10.2023 tarihinde oybirliği ile dava konusu taşınmazların yıkım yönünden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yetkili olduğunu, yıkıma ilişkin encümen kararının hukuka uygun olduğunu, her türlü yetkinin kendisinde olduğunu öne süren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü’nün işleminin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.