Dünya

Ürdün Kraliçesi Rania, Filistin yanlısı olmanın 'Yahudi karşıtlığı' anlamına gelmediğini söyledi

06 Kasım 2023 14:26

T24 Dış Haberler

Ürdün Kraliçesi Rania Al Abdullah, İsrail'in Hamas'a karşı savaşında ateşkes çağrısında bulunarak, Filistinlilerin hayatlarının korunmasını desteklemenin Yahudi karşıtlığı veya terör yanlısı olmakla aynı anlama gelmediğini söyledi.

Abdullah, "Son yıllarda gördüğümüz şey, İsrail'e yönelik her türlü eleştiriyi susturmak için antisemitizmin silah haline getirildiği suçlamasıdır. Antisemitizmi ve İslamofobiyi kesinlikle ve tüm kalbimle kınamak istiyorum ama aynı zamanda İsrail'in dünyadaki tüm Yahudi halkını temsil etmediğini de herkese hatırlatmak istiyorum. İsrail bir devlettir ve işlediği suçlardan tek başına sorumludur.” dedi. 

Arap liderler derhal ateşkes çağrısında bulunurken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ateşkesin Hamas'a İsrail'e yeni bir saldırı için yeniden toparlanması için zaman vereceği yönündeki tutumunu tekrarladı. ABD, yardımın ulaştırılması için verilen mücadelede "insani duraklamalar" çağrısında bulunurken, İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan yaptığı açıklamada, "insani kriz olmadığı için" duraklamaya gerek olmadığını söyledi.

Kraliçe Rania, CNN'e ateşkesin daha fazla Hamas saldırısına olanak sağlayacağı yönündeki iddiaların sivillerin ölümünü "onayladığını ve haklı çıkardığını" söyleyerek, "Ateşkese karşı olan bazılarının bunun Hamas'a fayda sağlayacağını savunduklarını biliyorum. Binlerce sivilin ölümünü onaylayıp meşrulaştırdıklarını düşünüyorum ve bu ahlaki açıdan kınanacak bir şey" dedi.