Dünya

UNRWA personeli, 7 Ekim saldırısına yardım etti iddiası | BM ajansı, yardımların durdurulmasını kınadı: "Suçlananlar hemen işten çıkarıldı"

28 Ocak 2024 07:29

T24 Dış Haberler
 
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Phillippe Lazzarini, bazı Batı ülkelerinden kendilerine finansal desteği durdurmalarını kınadı ve karar üzerine tekrar düşünmelerini istedi.
 
Bazı UNRWA personelinin Hamas'ın İsrail'e düzenlediği 7 Ekim saldırısında yer aldığı suçlamalarının ardından aralarında Almanya ve Britanya da bulunan 9 ülke, UNRWA'ya finansal destek sağlamayı bıraktı. 
 
Lazzarini, finansal desteğin kesilmesinin ağır sonuçları olacağına dikkati çekerek, "UNRWA Gazze'deki baş insani yardım ajansı; iki milyon insan hayatta kalabilmek için sırtını ona dayıyor" dedi. 
 
Suçlamaların ufak bir gruba yönelik olduğunu ve bu kişilerin sözleşmelerinin hemen iptal edildiğine dikkat çeken Lazzarini, 9 ülkeden kararlarını tekrar gözden geçirmelerini istedi. 
 
Cumartesi günü yaptığı açıklamada Lazzarini, "Küçük bir grup insana yönelik suçlamaya reaksiyon olarak ajansa finansal desteğin kesildiğini görmek şoke edici. Özellikle UNRWA hemen onların sözleşmelerini feshedip soruşturma başlatmışken" dedi. 
 
Genel Komiser, savaş döneminde direkt kurumun olmayan bir suçlama yüzünden tüm ajansın cezalandırılmasının "sorumsuzca" olduğunu söyledi. 
 
Lazzarini ayrıca UNRWA'nın her sene personel listesini İsrail'le paylaştığını ve Tel Aviv'in hiçbir zaman şerh düşmediğini ifade etti.
 
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun danışmanlarından  Mark Regev, cuma günü BBC'ye yaptığı açıklamada, "7 Ekim saldırılarına UNRWA'dan maaş alanlar da katıldı" dedi. 
 
UNRWA çalışanlarının da üyesi olduğu Hamas kontrolünde bir sendika bulunduğunu iddia eden Regev, ellerinde UNRWA okullarındaki öğretmenlerin 7 Ekim saldırılarını kutladığına dair görüntüler olduğunu belirtti.
 
İddiaların ardından Almanya, Avustralya, Britanya, Finlandiya, Hollanda, İsviçre, İtalya ve Kanada; UNRWA'ya finansal destek sağlamayı bıraktı.