Gündem

ÜNİVDER Başkanı Yeşildere: Veterinerlik, doktorluk ve diş hekimliği gibi alanlarda kadınlar güvenlik dışı alanlarda çalışıyor

''Eğer bir akademisyenin böyle bir suçu işlediği tespit edilirse de mutlaka akademiden uzaklaştırılmalı''

10 Nisan 2019 15:25

Kliniklerde ve veterinerlerin çalıştığı alanlarda kadına yönelik şiddet ve cinsel saldırı vakalarının artması akıllara, “Bu alanların kadınlar için güvenli olup olmadığı?” sorusunu getirdi. Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER) başkanı veteriner Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, özellikle veterinerlik, doktorluk ve diş hekimliği gibi alanlarda kadınların güvenlik dışı alanlarda çalıştığını söyledi.
 
 
Bianet'ten Evrim Kepenek'in haberine göre kliniklerde nöbete kalan kadın çalışanların risk altında olduğunu söyleyen Yeşildere, usta-çırak ilişkisine dayalı bir eğitim modeli olduğunu belirtiyor ve ekliyor: 
 
“Bu da kişilerin birbirleri arasında daha da yakınlaşmasını sağlıyor. Ne var ki kimi zaman alt-üst ilişkisi içerinde ilerlediği için süreç, üst olan kendi gücünü kadınlar üzerinde kullanabiliyor. Bu kimi zaman akademisyen oluyor kimi zaman yanında staj yaptığın deneyimli bir doktor olabiliyor. Alt üst ilişkisi içinde kadınlar zarar görüyor. Kadınların çalıştığı klinik ve veteriner merkezlerinde güvenlik önlemleri arttırılmalı. Kadınların çalışma alanlarının güvenliği sağlanmalı.”
 
Elbette bu durum asla kabul edilebilir değil” diyen Yeşildere, üniversitelerin ve doktor, diş hekimi ve veterinerlerin çalıştığı alanlarda daha fazla güvenlik önlemi alınması gerektiğini söylüyor.

''Üniversite yönetimleri taciz ve cinsel saldırı iddialarını dikkate almıyor''

Son dönemde akademideki taciz vakalarının da gündeme geldiğini söyleyen Yeşildere, üniversitelerde tacizin ve cinsel saldırının önüne geçmenin yolunun, iddiaları dikkate almaktan geçtiği görüşünde:
“Eğer bir akademisyen hakkında öğrenciler benzer iddialarla geliyorsa bunu mutlaka dikkate almak gerekiyor. Genellikle üniversite yönetimleri bu iddiaları dikkate almıyor ya da sümen altı ediyor. Üniversite bu iddiaları ciddiye aldıktan sonra gerekli araştırmayı yapmalı. ‘Öğrenciler hocalarına iftira atıyor’ diye düşünmemeli ifadelerini kullanan Yeşildere:
 
“Eğer bir akademisyenin böyle bir suçu işlediği tespit edilirse de mutlaka akademiden uzaklaştırılmalı. Fail erkekler cezalandırılırsa başka erkekler de benzer suçu işlemeye cesaret edemez.”