Kültür-Sanat

Uluslararası “What is Gender?" sergisi, İstanbul'a geliyor

20 Ekim 2023 01:19

Uluslararası “What is Gender? (Cinsiyet Nedir)" sergisi, 24 Ekim-7 Kasım günleri arasında İstanbul Zülfaris’te sanatseverlerle buluşacak.

İlki İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen uluslararası “What is Gender?” serginin ikincisi, İstanbul Karaköy Zülfaris'te sanatseverlerle buluşacak. 24 Ekim-7 Kasım günleri arasında ziyaret edilebilecek serginin açılışı, 24 Ekim saat 16.00’da gerçekleştirilecek basın lansmanının ardından saat 18.00’de yapılacak. Cenevre ayağının küratörlüğünü üstlenen Gilles Grassioulet’ye İstanbul ayağında Şanel Şan Sevinç de eşlik edecek. Serginin koordinatörlüğünü Cenevre sergisine sanatçı olarak da katkı sunan Nilgün Sabar üstlendi.

İlk serginin küratörü Gilles Grassioulet, “Toplumsal cinsiyet nedir?” sorusunu sanatsal bir şekilde sorma fikrinin, İsviçre’nin Bern kentindeki Doğa Tarihi Müzesi’nde hayvanların yanı sıra insanlardaki cinsel ve toplumsal cinsiyet çeşitliliğini inceleyen “Queer-Çeşitlilik Doğamızda Var” sergisini ziyaret etmekle ortaya çıktığını aktarıyor. Serginin İstanbul versiyonunda, medeniyetlerin doğum yeri, kültürel çeşitliliği yüzyıllardır coğrafyasında barındıran Türkiye’nin çok kimlikli ve katmanlı tarihine paralel olarak; sanatçı seçkisi, sanat hareketinin itici gücüne paralel bir zenginlik sunuyor.

Dijital olarak da ziyaret edilebilecek

İstanbul ayağının küratörleri Grassioulet ve Sevinç'in, 6 İsviçreli ve 8 Türk sanatçıdan oluşturduğu sergi, Zülfaris ile eş zamanlı olarak çevrimiçi biçimde, Artcrowd İstanbul Dijital Sanat Galerisi'nden de ziyaret edilebilecek. Serginin İstanbul'un ardından Lille, Şikago, Londra, Dakar ve Havana'da düzenlenmesi planlanıyor.

Sergideki sanatçılar

Sergiye katkı sunan sanatçılar şöyle:

Burcu Aksoy, Amina Belkasmi, Christine Berchadsky, Banu Birecikligil, Cecilia Campeas, Gilles Dusabe, Alix Martin, Ali İbrahim Öcal, Chiara de Rocchi, Nilgün Sabar, Yonca Saraçoğlu, Adrien Savigny, Gülay Semercioğlu, Emre Yıldır.

Açılış gecesinde çello sanatçısı Taylan Aygar, performans sergileyecek. Farklı disiplinlerden sanatçı ve tasarımcılar, sergi süresince çeşitli performans ve workshoplar düzenleyecek. Ayrıca, yönetmen Ferize Çetin, serginin belgeselini çekecek.