Dünya

Uluslararası Bağımsız Yayıncılar Birliği'nden, Filistinli yazar Adania Shibli için Frankfurt Kitap Fuarı'nda düzenlenecek törenin iptal edilmesine tepki

Shibli’nin 1949 yılında Filistinli bir kızın İsrail askerleri tarafından öldürülmesini konu alan 'Küçük Bir Ayrıntı' romanını ödüllendirmek üzere düzenlenecek törenin iptal gerekçesi olarak İsrail-Hamas savaşı gerekçe gösterilmişti

16 Ekim 2023 16:36

T24 Dış Haberler

Uluslararası Bağımsız Yayıncılar Birliği, Filistinli yazar Adania Shibli için Frankfurt Kitap Fuarı'nda düzenlenmesi planlanan ödül töreninin iptal edilmesine tepki gösterdi. Açıklamanın imzacıları arasında Türkiye'den Metis Yayınevi, Britanya'dan Verso Yayınevi, Fransa'dan La Fabrique Yayınevi ve ABD'den Haymarket Yayınevi gibi kamuoyunun tanıdığı kuruluşlar da bulunuyor. 

Birlik tarafından yayımlanan açıklamada, Filistinli yazar Adania Shibli için Frankfurt Kitap Fuarı'nda düzenlenecek ödül töreninin iptal edilmesiyle ilgili "Filistinli seslere fuarda diğer seslerle aynı görünürlük ve saygının gösterilmesini talep ediyoruz" ifadeleri kullanıldı. 

"Filistinli seslere fuarda diğer seslerle aynı görünürlüğü talep ediyoruz"

Açıklamanın tamamında şu ifadelere yer verildi: 

"Filistin topraklarında on yıllardır süren İsrail işgali ve yerleşimci sömürgeciliği, IDF'nin Gazze'ye yönelik son saldırılarıyla yeni bir boyuta ulaştı. Bu yazı kaleme alınırken, 724'ü çocuk olmak üzere 2,200'den fazla Filistinli hayatını kaybetti ve 1 milyondan fazla Gazzelinin kuzeyi terk etmesi emredildi.

Bu ciddi insani krizin ortasında, kitaplar ve edebiyat da dahil olmak üzere tüm ifade araçlarıyla mazlumlara ses vermek çok önemlidir. İronik bir şekilde, dünyanın en büyük yıllık kitap fuarı olan Frankfurt Kitap Fuarı bunun tam tersini yapmıştır. 'Minor Details' adlı romanıyla 2023 Literaturpreis ödülünü alacak olan Filistinli yazar Adania Shibli'nin ödül töreni, 'kitap fuarında Yahudi ve İsrailli sesleri özellikle görünür kılmak' ve 'İsrail'in yanında tam bir dayanışma içinde durmak' amacıyla Fuar tarafından tek taraflı olarak iptal edilmiştir.

Bu tek taraflılık kabul edilemez, zira Frankfurt Kitap Fuarı şiddet içermeyen diyalog ve tartışmaların yapılabileceği özgür ve tarafsız bir forum olmalıdır. Uluslararası Bağımsız Yayıncılar İttifakı'ndan yayıncılar olarak, Frankfurt Kitap Fuarı'nın Adania Shibli'nin ödül törenini iptal etme kararını kınıyor ve Filistinli seslere fuarda diğer seslerle aynı görünürlük ve saygının gösterilmesini talep ediyoruz"

Ne olmuştu?

Frankfurt Kitap Fuarı’nda geçen Cuma günü Filistinli yazar Adania Shibli için düzenlenmesi planlanan ödül töreni iptal edilmişti. 

Ödülü düzenleyen Alman edebiyat derneği Litprom, Shibli’nin 1949 yılında Filistinli bir kızın İsrail askerleri tarafından öldürülmesini konu alan 'Küçük Bir Ayrıntı' romanını ödüllendirmek üzere düzenlenecek töreninin iptali için İsrail-Hamas savaşını gerekçe göstermişti. 

Romanın Arapça aslından çevrilen Almanca versiyonu 2022’de yayımlanmış, İngilizce çevirisi ise 2020’de Ulusal Kitap Ödülü’ne ve 2021’de Uluslararası Booker Ödülü’ne aday gösterilmişti.