Dünya

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı: Zaporojye'de nükleer felaketin önlenmesi santralin etrafında güvenlik bölgesi oluşturulmalı

07 Eylül 2022 08:42

T24 Dış Haberler

Birleşmiş Milletler'in nükleer denetim kurumu Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Ukrayna'da Rus işgali altında bulunan Zaporojye Nükleer Santrali'nin çevresinde bir güvenlik alanı oluşturulması gerektiğini belirtti. 

IAEA denetmenlerinin sık sık topçu ateşine maruz kalan santrali geçen hafta ziyaret etmesinin ardından hazırlanan raporda, "Mevcut durum kabul edilemez" denildi.

Uzmanlar tarafından hazırlanan ve salı günü yayımlanan raporda, "Bir nükleer kazayı önlemek için acil olarak geçici önlemler alınması gerekiyor. Bu, hemen bir nükleer güvenlik alanının kurulmasıyla sağlanabilir" ifadeleri kullanıldı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, raporda santralin Rus işgalinin vurgulanmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, "Eğer güvenlik bölgesinin amacı santralin askerlerden arındırılmasıysa bunu destekliyoruz" dedi. 

Rusya ise raporda Ukrayna'nın santrale yapılan saldırılardan sorumlu tutulmamasından üzüntü duyduklarını belirtti. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasili Nebenzia, IAEA Direktörü Rafael Grossi'nin de uzaktan bağlantı ile katıldığı Güvenlik Konseyi oturumunda, "Uluslararası denetim kurumu olarak duruşunuzu anlıyoruz ancak mevcut durumda her şeyi olduğu gibi ifade etmek önemli. Eğer Kiev rejimi provokasyonlarını sürdürürse ciddi sonuçları olmayacağının garantisi yok" dedi. 

Rusya ve Ukrayna, Avrupa'nın en büyüğü olan Zaporojye Nükleer Santrali'nde meydana gelen saldırılardan birbirlerini sorumlu tutuyor. 

IAEA, geçen hafta santrale 14 kişilik bir ekip gönderdi. Bu ekipten iki kişi santralin güvenliğini sağlamak için bölgede kaldı.

Rus askerlerinin kontrolünü mart ayında ele geçirdiği santralde Rusya denetiminde Ukraynalı mühendisler çalışmaya devam ediyor.