Ekonomi

Ulusal Süt Konseyi toplantısı yapılamadı; süt piyasasında ipler koptu

Üreticiler, bu ayki toplantıda çiğ süt tavsiye fiyatının sabit tutulmasına tepki göstermişti

30 Eylül 2022 16:04

Ulusal Süt Konseyi (USK)'nin yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı için toplanamamasının ardından "Süt piyasasında ipler koptu" yorumları yapıldı. 

Bloomberg HT'den İrfan Donat'ın haberine göre süt sektöründe yaşanan kriz USK'ya da yansıdı. Konsey'in toplantı çağrısına üretici ve kamu temsilcileri katılmayınca yeterli sayıya ulaşılmadığı için toplantı yapılamadı. 

15 Eylül'de olağanüstü toplanarak çiğ süt tavsiye fiyatını görüşen USK'da 7.50 TL olan referans fiyat ile 20 kuruşluk destekleme primi sabit tutulunca üreticinin tepkini çekmişti.

Üretici zarar ettiği gerekçesiyle anaç hayvanlarını kesime göndermeye devam edince 20 kuruş olan prim desteği 50 kuruşa çıkarılsa da söz konusu hamle üreticinin beklentilerini karşılamamıştı.

"Süt piyasasında ipler koptu"

USK'dan yapılan açıklamada, "30 Eylül 2022 Cuma Günü “Çiğ Süt Tavsiye Fiyatının Değerlendirilmesi” gündemiyle Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Toplantısı planlanmış ve Yönetim Kurulu Üyeleri toplantıya davet edilmiştir. Konseyimizin Yönetim Kurulunda görevli Üretici Alt Grubu ve Kamu Alt Grubu temsilcileri toplantıya katılmadığından yeter sayıya ulaşılamamış ve Yönetim Kurulu Toplantısı yapılamamıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerine yer verildi.

Söz konusu gelişme ve açıklama, sektör temsilcileri tarafından "Süt piyasasında ipler koptu. USK devre dışı bırakıldı. Fabrikalar süt bulma ve alma telaşına girdi. Süt savaşları başladı" şeklinde yorumlanıyor.

Sektör temsilcileri, Türkiye'nin bazı bölgelerinde serbest piyasada çiğ süt fiyatının 10 TL'yi bulduğunu ve fiyatın yukarı yönlü güncellenmeye devam ettiğini dile getiriyor.

"Sözümüz dinlenmedi"

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, "Aylardır maliyetin çok yüksek olduğunu, ineklerin kesime gittiğini, yakında süt tedarikinde sorunlar başlayacağını her ortamda dile getirmemize, gıda enflasyonu endişesiyle çiğ süt fiyatları maliyetin altında satılmaya devam ederse yakında süt bulmakta fabrikaların zorlanacağını dile getirmemize rağmen sözümüz dinlenmedi ve sadece Bakanlık tarafından verilen süt primi 15 Mayıs'tan itibaren 50 kuruşa yükseltildi ancak bu artış da tek başına üretimin devamı için yetersiz kaldığından kesimler hızlandı ve şu anda süt sanayicisi tedarikte zorlanınca fiyatları arttırarak USK’yı devre dışı bıraktı" dedi.