Sağlık

'Ulusal Menü Programı' hazırlanıyor

Sağlıklı yiyecek seçimleri tanımlanacak, sağlıklı tabak modeline göre seçmeli menüler yer alacak

15 Mayıs 2019 09:02

Sağlık Bakanlığı, Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı (2018-2023) kapsamında, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla ‘Toplu Beslenme Yapan Kurumlarda Menü Planlama ve Menülere Yönelik Standart Gramajların Yer Aldığı Toplu Beslenme Sistemlerinde Ulusal Menü Planlama ve Uygulama Rehberi’ hazırlamaya başladı.

Glutensiz ve vejetaryen menü de olacak

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre öğünlerde enerji, tuz, şeker, yağın azaltılması, posanın arttırılması ve porsiyon kontrolünün amaçlanıyor. Rehbere göre okullar kurumlar kreşler, bakımevleri, huzurevleri, cezaevleri, hastaneler için ayrı ayrı ‘Ulusal Menü Programı’ yapılacak. Rehber, özel günler ve ziyafet Menüleri bölümlerini de içerecek. 

Rehberle besin ve besin ögesi gereksinimleri, hedef kitleye özgü Menü temel ilkeleri, örnek Menü modelleri ve Menülerin hazırlanması, besin içeriklerinin değerlendirilmesi, özel durumlara özgü Menüler (vejetaryen Menü, besin alerjileri, glutensiz Menü gibi) hazırlanması konularında ortak standart geliştirilecek. Sağlıklı yiyecek seçimleri tanımlanacak, sağlıklı tabak modeline göre seçmeli menüler yer alacak.