Gündem

Ülkü Ocakları'nın okullardaki etkinlikleri Meclis gündeminde; "Çocukları biçimlendirmeye yönelik siyasi parti propagandası!"

DEM Milletvekili İbrahim Akın konuya ilişkin soru önergesi verdi

görsel temsilidir

31 Ocak 2024 10:46

Asya Tekyaşar/Ankara

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı temsilcilerinin okullarda öğrencilere yönelik düzenlediği etkinliklere ilişkin soru önergesi verdi. Söz konusu çalışmaların eğitimin genel amaçlarıyla ve pedagojik ilkelerle herhangi bir ilgisi olmadığını belirten Akın, “Ülkü Ocakları temsilcilerinin okullarda panel, konferans vb. vermeleri, sınıflara girerek dersteki öğrencilere hitaben konuşmalar yapmaları, belli bir siyasi parti propagandasının okullar aracılığıyla yapılması anlamına gelmektedir. Yapılanın bir siyasal partinin ideolojisi doğrultusunda devletin kurumsal gücünü de kullanarak çocukları biçimlendirmeye yönelik olduğu son derece açıktır” ifadelerini kullandı.

“Ülkü Ocakları öğrencilere dönük faaliyetleri hangi yasal mevzuat çerçevesinde sürdürüyor”

Akın, Milli Eğitim Temel Kanunundan eğitimin temel amaçlarını sıralayan, Devlet Memurları Kanunundan devlet memurlarının herhangi bir siyasi parti yararına veya zararına yönelik davranışta bulunamayacağına yönelik ilgili bölümleri hatırlatarak önergesinde şu sorulara yer verdi:

  1. Birçok ilde Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı temsilcilerinin okullarda öğrencilere dönük yürüttükleri faaliyetler, hangi yasal mevzuat çerçevesinde sürdürülmektedir?
  2. Bir siyasi partiyle organik bağı olan her kuruluşun, Bakanlığınıza bağlı okullara girip propaganda ve tanıtım yapması, kendi yayınlarını dağıtması, öğrencileri kendi kurumlarına üye olmaya zorlaması yasal açıdan mümkün müdür?
  3. Bakanlığınıza bağlı okulları belli bir siyasi partinin propaganda alanı haline getirildiğinin farkında mısınız?
  4. Devlet okullarında belli bir ideolojik dayatmanın mevcut olduğu birçok ilde velilerin devlet okullarından uzaklaşarak özel okullara yöneldiği ifade edilmektedir. Bakanlığınız bu durumu engellemek için herhangi bir adım atacak mıdır?
  5. Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı temsilcilerinin okullarda, sınıflara girerek derslerdeki öğrencilere yönelik propaganda yapmaları Türk Milli Eğitiminin Amaçlarına uygun bir faaliyet midir?
  6. Çeşitli kurumların okullarda belli bir siyasi partinin ideolojisi doğrultusunda propaganda yapması Bakanlığınız tarafından uygun bulunmakta mıdır?
  7. Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı ile Bakanlığınız arasında imzalanmış herhangi bir protokol var mıdır? Varsa bu protokolün amacı ve çerçevesi nedir?
  8. Geçmişten beri bir siyasi partinin yan kuruluşu olan Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı’nın okullardaki propaganda faaliyetine izin veren ve böylece 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 125. Maddesindeki D-(e), D-(ı), D-(o) maddelerine aykırı hareket etmiş olan kurum yöneticileri hakkında herhangi bir işlem başlatacak mısınız?