Dünya

Ukraynalı çocuklar füzelerden korunmak için yeraltında okula gidiyor

25 Şubat 2024 13:41

T24 Dış Haberler

Ukrayna'da yaşları 6 ila 16 arasında değişen binlerce çocuk, saldırılardan korunan dönüştürülmüş metro istasyonlarında eğitim görmeye başladı. 

Öğretmen Olenna Volodomir, yeraltındaki deneyimini anlatarak bunun tehdit altındaki çocukların internetten öğrenmek zorunda kalmalarından daha iyi olduğunu açıkladı.

Ukrayna'nın ikinci büyük şehri olan ve Rusya sınırına sadece 24 kilometre uzaklıktaki Harkov'da beş yeraltı okulu açıldı. 

Öğretmen Olenna Volodomir The Sun'a şunları söyledi: “Sınıfların yer altında olması tuhaf hissettiriyor ama yüz yüze öğretmenin tek yolu bu. Çocuklar için böylesi çok daha iyi. Çocuklar burada kendilerini güvende hissediyor" 

Bombalamanın en yoğun olduğu dönemde şehrin metro istasyonlarında 160 bin kişi yaşamaya başladı. Olenna, iki yıl boyunca öğrencilerine çevrimiçi ders verdi ancak sık sık hava saldırısı sirenleri öğrencileri saklanmak için koşmaya zorladığından, bunun pandemideki uzaktan eğitimden çok daha zor olduğunu açıkladı. Temiz hava için pencereler yerine sınıf tavanları boyunca geniş havalandırma kanalları yerleştirildi. 

Harkov'un eğitim departmanı başkan yardımcısı Valerii Shepel, beş "metro okulda" 2 bin öğrencinin kayıtlı olduğunu ve binlerce öğrencinin daha katılmak istediğini söyledi.

Shepel, "Talep çok fazla olduğu için daha fazla açmayı planlıyoruz. Her ilçeye bir tane istiyoruz” dedi. 

Harkov belediye başkanı Ihor Terekhov, şehirdeki 200 okulun yarısının savaş nedeniyle çoktan yıkıldığını söyledi.