Dünya

Ukrayna'nın Eski Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun, ülkeden ayrılması engellendi

29 Mayıs 2022 13:09

Partisinin meclis grubu tarafından cumartesi günü yapılan açıklamada; eski Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun, Litvanya'daki bir NATO toplantısına katılmak için Ukrayna'dan ayrılmasının engellendiği söylendi.

Açıklamada; Poroşenko'nun parlamentolar arası bir danışma örgütü olan NATO Parlamenterler Meclisi toplantısına giderken Polonya sınırında iki kez durdurulduğu belirtildi. 

Ukrayna basını; Poroşenko'nun ülkeyi terk etmesini sağlayan izinle, 'teknik sorunlar' nedeniyle sınırı geçemediğini bildirdi. 

Avrupa Dayanışma parlamento grubu, "Poroşenko, ülkeyi terk etmek için tüm resmi izinleri almıştı ve bu olay için Ukrayna Parlamentosu'nun resmi heyetine dahil edilmişti" dedi.

Poroşenko, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda da dahil olmak üzere Vilnius'ta bir dizi üst düzey toplantı düzenleyecekti.

Aynı zamanda, Poroşenko'nun, Avrupa Halk Partisi'nin Rotterdam'daki bir toplantısına katılması da planlanıyordu. 

Ocak ayında Poroşenko, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'in müttefikleriyle bağlantılı siyasi güdümlü bir saldırı olduğunu söylediği bir soruşturmada vatana ihanetten soruşturulurken, serbest kalmasına izin veren bir mahkeme kararını kazandı.

Poroşenko, 2014-15 yıllarında ülkenin doğusundaki Rus destekli ayrılıkçıların yasadışı kömür satışları yoluyla finanse edilmesiyle bağlantılı olarak soruşturuluyor.