Dünya

Ukrayna lideri Zelenski ilk kez sayı verdi, 31 bin askerinin öldürüldüğünü söyledi

Kiev'in cephanesinin tükenmeye başladığını vurgulayan Zelenski, "Ciddi anlamda bizden üstünler" dedi

26 Şubat 2024 07:23

T24 Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, ilk kez ordusunun Rusya'ya karşı savaşında yaşadığı can kaybına dair açıklamada bulundu. Savaşta 31 bin Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini söyleyen Zelenski, 2024'ün savaş için belirleyici bir yıl olacağını söyledi. 

Pazar günü, Rusya'nın Ukrayna'yı topyekun işgal girişiminin başlamasının yıldönümünden bir gün sonra başkent Kiev'de açıklamalarda bulunan Zelenski, ordusunun yaşadığı zorluklara rağmen savaşı kazanacaklarına inandıklarını belirtti. Ukrayna lideri, Batı'dan gelen silah sayısının azaldığını kabul ederken, askerinin özellikle bu günlerde silaha ihtiyacı olduğunu vurguladı. 

Cephanelerinin azaldığını vurgulayan Zelenski, geçen sene sonunda Rusya'nın attığı her 12 topa karşı 1 top atabildiklerini ifade etti ve oranın şimdi de 7'ye bir olduğunu ifade etti. Zelenski, "Ciddi anlamda bizden üstünler" dedi.

Zelenski, savaşta yaralanan Ukraynalı asker sayısını söylemedi. Ukrayna lideri, böyle detayların savaşta Rusya'ya yardımcı olabileceğini ifade etti. Öte yandan Zelenski, öldürülen Ukraynalı asker sayısı için Batı'nın tahminlerinin çok yüksek olduğunu belirtti. ABD yetkililer, savaşta 70 bin Ukrayna askerinin öldüğünü ve 120 bininin yaralandığını tahmin etmişti. 

Zelenski, "Sayı 300 bin veya 150 bin değil. Her can kaybı bizim için çok şey anlam ediyor" derken 24 Şubat 2022'den bu yana ilk kez ölü sayısı vererek 31 bin askerin öldürüldüğünü söyledi. 

"Putin beni aramaz"

Zelenski, henüz barış görüşmelerinin başlayabileceğine dair işaretler olmadığını ifade etti: "Putin beni aramaz. Savaşı bitirmek istemiyor." Ukrayna; savaşın bitmesi için Kırım'ın iadesi dahil 1991 sınırlarına dönülmesini, kendilerini tazminat ödenmesini ve bir savaş suçları mahkemesi kurulmasını istiyor. 

Zelenski, yakında önce İsviçre'de daha sonra da "başka bir kıtadaki ülkede" barış zirveleri düzenleneceğini belirtti. Rusya'nın bu toplantılara katılması beklenmiyor. 

Rusya, geçen ekim ayında başlattığı karşı saldırıdan sonra yavaş da olsa Ukrayna topraklarında ilerlemeye başladı. Geçen haftalarda Avdiyivka'yı ele geçirmesi, Rusya ordusunun geçen bahar aylarından bu yana elde ettiği en büyük zaferlerden olmuştu.