Dünya

Ukrayna lideri Zelenski'den Rus işgalinin 1. yıl dönümünde ilk açıklama: Yenilmezliğimiz birinci yılını doldurdu; bu yıl ise zaferimizin yılı olacak

24 Şubat 2023 08:46

T24 Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin birinci yıl dönümünde, 2023'ün Kiev için zaferin yılı olacağını söyledi. 

24 Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna topraklarına girmesiyle başlayan savaşın yıl dönümünde Telegram üzerinden açıklamada bulunan Zelenski, 1 yıldır savaşın gölgesinde yaşayan halkına seslendi. 

"24 Şubat'ta milyonlarcamız bir seçim yaptı" diyen Zelenski, "Biz beyaz bayrağı değil; mavi ve sarı bayrağı seçtik. Kaçmadık, yüzleşmeyi seçtik. Düşmanla yüzleştik. Direndik ve yüzleştik" ifadelerini kullandı.

Zelenski, "Acı, yas, inanç ve birlik dolu bir yılı geride bıraktık. Yenilmezliğimiz birinci yılını doldurdu. Bu yılın ise zaferimizin yılı olacağını biliyoruz" dedi. 

Zelenski, 24 Şubat 2022'de gece yarısından birkaç saat sonra Rusya'nın sınırına yaptığı asker yığınağı karşısında, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'e, "Mantığın sesini dinle, Ukrayna halkı barış istiyor" diye seslenmişti. 

İlerleyen saatlerde Rusya, 16 Ukrayna kentini vurup ülkeye asker sokmaya başlayınca Zelenski, "Putin ülkemizi yok etmek, inşa ettiğimiz her şeyi yıkmak istiyor. Ancak biz Ukrayna halkının gücünü biliyoruz" ifadelerini kullanmıştı. 

Savaşın ilk aylarında Zelenski'nin birçok kez Ukrayna'dan kaçtığı iddia edilse de Ukrayna lideri, başkent Kiev'den işgale karşı mücadeleye liderlik etmeye devam etti.