Ekonomi

"Ukrayna, elindeki ayçiçeğini tohum olarak satmak zorunda; bu Türkiye için çok önemli bir fırsat"

"Bu süreci doğru yönetirsek Ukrayna’nın çiçeğini alarak kendi kırma tesislerimizde kırdıktan sonra mamul veya yarı mamul olarak işleyip satabiliriz"

26 Temmuz 2022 08:59

Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, Trakyabirlik Genel Müdürü Hakan Çalen'in görüşlerini köşesinde paylaştı. Çalen, Ukrayna ve Rusya savaşı sebebiyle ayçiçeği yağında hem üretim hem de ihracatta Türkiye için büyük fırsat olduğunu söyledi.

Çalen, dünya ayçiçeği rekoltesinde bir sorun olmadığını ve fiyatların gerilediğini belirtti. Ukrayna'nın bu yıl ham yağ ihracından çok tohum ihraç edebileceğini, ayçiçeği kırma ve işleme tesislerinin savaşta büyük tahripler gördüğünü ifade ederek şunları kaydetti:

"Dünyanın en büyük ham yağ ihracatçısı olan Ukrayna’nın elinde ayçiçeği tohumu var. Ama bunu işleyecek tesisleri olmadığı için tohum olarak ihraç edecek. Rusya, ham yağ ihracatında ilk sıraya yükseldi. Yani Ukrayna’nın yerine geçti. Ham yağ fiyatları savaşın çıktığı dönemde şubat sonu mart ayı başında ton başına 2 bin 300- 2 bin 400 dolara kadar çıkmıştı. Bir ay önce fiyat 1600-1700 dolardı ve şu anda 1300 dolar seviyesinde. Savaş bitse bile Ukrayna’nın 2-3 sezon kırma tesislerini tam olarak faaliyete geçirmesi zor gibi görünüyor. Elindeki ayçiçeğini tohum (çekirdek) olarak satmak zorunda. Türkiye için bu çok önemli bir fırsat. Bu süreci doğru yönetirsek Ukrayna’nın çiçeğini alarak kendi kırma tesislerimizde kırdıktan sonra mamul veya yarı mamul olarak işleyip satabiliriz. Ukrayna’dan sonra en çok kırma tesisi bizde var. Bugüne kadar Avrupa’nın yağ ihtiyacını büyük oranda Ukrayna karşılarken şimdi bu ihtiyacı biz karşılayabiliriz"

Yazının tamamı için tıklayın