Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Washington'da: Bize güvenebilirsiniz, biz de size aynı şekilde güvenebilmeyi istiyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin bugün Beyaz Saray’da Başkan Joe Biden ile görüşmesi ve sabah saatlerinde Senato’da Demokratlar’ın lideri Chuck Schumer ve Cumhuriyetçiler’in lideri Mitch McConnell ile bir araya gelmesi bekleniyor

12 Aralık 2023 09:19

T24 Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin Kiev'e daha fazla askeri yardım konusunda koşullar öne sürdüğü bir dönemde üçüncü kez ABD'nin başkenti Washington'a geldi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile birlikte Ulusal Savunma Üniversitesi’nde konuşan Ukrayna Devlet Başkanı, “Pes etmeyeceğiz. Ukrayna’ya güvenebilirsiniz. Biz de size aynı şekilde güvenebilmeyi umuyoruz” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD Savunma Bakanı Austin ile
Ulusal Savunma Üniversitesi'nde görüştü (Fotoğraf: AA)

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin bugün Beyaz Saray’da Başkan Joe Biden ile görüşmesi ve sabah saatlerinde Senato’da Demokratlar’ın lideri Chuck Schumer ve Cumhuriyetçiler’in lideri Mitch McConnell ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Ukrayna liderinin, Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ile de görüşmesi planlanıyor.

Ulusal Savunma Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada “Tüm dünya izliyor. Ukrayna pes etmeyecek. Ne yapacağımızı biliyoruz. Sizin Ukrayna’ya güvenebileceğiniz gibi biz de size güvenebilmeyi istiyoruz” diyen Zelenski, ABD’den desteğin devam etmesini görmek istediklerini ifade etti.

ABD Kongresi’ndeki tartışmalara üstü kapalı atıfta bulunarak, “siyasetin askerlere ihanet etmemesi” gerektiğini söyleyen Zelenski, “Kongre’de çözüme kavuşmamış sorunlardan ilham alan birisi varsa, o da Putin ve onun hasta zümresidir” ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanı: “Ukrayna’ya taahhüdümüz sarsılmaz”

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de Zelenski’ye atıfta bulunarak “tek bir kişinin liderliğinin tarihin seyrini değiştirebileceğini” söyledi.

ABD’nin Ukrayna’ya yönelik taahhüdünün “sarsılmaz” olduğunu vurgulayan Bakan Austin’ın bu sözleri salonda alkışlandı.

ABD Savunma Bakanı, “Ukrayna’nın Amerika’nın güvenliği için anlamı çok büyük. Ukrayna’ya destek için 50’den fazla ülkeden oluşan tarihi bir koalisyon oluşturduk. Bu sahada büyük bir fark yaratıyor. Rusya’nın NATO müttefiklerimiz dahil diğer ülkelere yönelik saldırganlığını caydırmaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, yaklaşık 1 yıl önce Washington'ı ziyaret ettiğinde kahraman gibi karşılanmıştı. 10 saatlik ziyareti sırasında Kongre'de yaptığı konuşma ayakta alkışlanmıştı. 

Zelenski, yaklaşık 1 yıl önceki Washington ziyaretinde kahraman gibi karşılanmıştı

Bu kez, savaşta kritik bir dönemeçte Kongre'de dirençle karşılaşan askeri yardım paketinin devamını talep etmek üzere bulunduğu Washington'da daha sert bir dinleyici kitlesiyle karşılaşacak. Zelenski'nin müttefikleri, Rusya ile savaşmaya devam etmenin maliyeti konusunda endişeli. 

Ukrayna'ya yardım paketinin ABD'nin göç politikasıyla iç içe geçmiş olması ve Biden'ın partisini bölen bir çatışma olan İsrail-Hamas savaşının finansmanı, Ukrayna Devlet Başkanı için işleri daha da karmaşık hale getiriyor. 

Kongre'deki anlaşmazlıkta durum ne?

ABD Kongresi’ndeki Cumhuriyetçiler Rusya işgali altındaki Ukrayna’ya daha fazla askeri yardım karşılığında göçmenlik sisteminde değişiklik talep ediyor.

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, sınır güvenliği konusunda adım atmayıp savaş zamanı bile olsa milyarlarca doların başka ülkelere gönderilmesini seçmen tabanına anlatamayacakları gerekçesiyle, bu konuda somut değişiklikler bekliyor.

Biden yönetimi Kongre’den Ukrayna, İsrail ve sınır güvenliğini de kapsayan 106 milyar dolarlık ek bütçe talebinde bulunmuş; ancak bazı Cumhuriyetçiler’in itirazları ve talepleri sebebiyle Kongre bu konuda somut adım atmamıştı.

Biden yönetimine göre ABD Savunma Bakanlığı, Kasım ayı ortası itibariyle 62 milyar dolarlık bütçenin yüzde 97’sini; ABD Dışişleri Bakanlığı da Ukrayna için ayrılan 4,7 milyar dolarlık askeri yardım bütçesinin tamamını kullandı.