Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, üçüncü kez Washington'da ABD Başkanı Biden ile görüştü; ek yardım için somut adım talep etti

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Senato üyelerine 90 dakikalık kapalı bir toplantıda hitap etti ancak kilit Cumhuriyetçiler, paketi desteklemeleri karşılığında ABD ile Meksika arasındaki göçün engellenmesini istediklerini tekrarladı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve ABD Başkanı Joe Biden, 12 Aralık'ta Oval Ofis'te görüştü

13 Aralık 2023 07:06

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Washington'da bir araya geldi. Biden, "Cumhuriyetçiler geçen hafta Ukrayna'ya yardımı engellemek için oy kullandığında Moskova'daki Rus sadıklar kutlama yaptı" diyerek Kongre'den Kiev'e ek finansmanı engelleyen Cumhuriyetçileri sert bir dille uyardı. 

ABD Kongresi’ndeki Cumhuriyetçiler Rusya işgali altındaki Ukrayna’ya daha fazla askeri yardım karşılığında göçmenlik sisteminde değişiklik talep ediyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin Kiev'e daha fazla askeri yardım konusunda koşullar öne sürdüğü bir dönemde üçüncü kez ABD'nin başkenti Washington'a gitti. 

TIKLAYIN | Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Washington'da: Bize güvenebilirsiniz, biz de size aynı şekilde güvenebilmeyi istiyoruz

Biden: Ben Ukrayna'dan uzaklaşmayacağım

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Senato üyelerine 90 dakikalık kapalı bir toplantıda hitap etti. Ancak kilit Cumhuriyetçiler, paketi desteklemeleri karşılığında ABD ile Meksika arasındaki göçün engellenmesini istediklerini tekrarladı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Senato'da konuşma yaptı

Ancak daha sonra, gazetecilerin önünde Biden 200 milyon dolarlık ek bir askeri yardım paketi açıkladı ve savaşın çıkmaza girdiği yönündeki endişelerin ortasında Ukrayna'nın önemli ilerleme kaydettiği konusunda ısrar etti. Biden, "Ben Ukrayna'dan uzaklaşmayacağım, Amerikan halkı da uzaklaşmayacak" dedi.

Zelenski: Sözlerle somut sonuçları birbirinden ayırmalıyız

Savaşın başladığı Şubat 2022'den bu yana Washington'a üçüncü ziyaretini gerçekleştiren Zelenski, Kongre üyeleriyle yaptığı görüşmelerin kendisini cesaretlendirdiğini söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı, Gazetecilere şunları aktardı:

"Sinyalleri aldım. Olumludan da öteydiler. Ancak sözlerle somut sonuçları birbirinden ayırmamız gerektiğini biliyoruz. Bu nedenle belirli sonuçlara güveneceğiz."

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ve ABD Başkanı Biden görüştü

Temsilciler Meclisi Başkanı: Ek harcama paketinde ilk şartımız ulusal güvenliğimizdir

Zelenski, Ukrayna'ya daha fazla mali destek konusunda nispeten şüpheci davranan Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ile görüştü.

Görüşmenin ardından Johnson, Beyaz Saray'ın Kongre'den "uygun bir gözetim olmadan ve kazanmaya yönelik net bir strateji olmaksızın" milyarlarca doların harcanmasını onaylamasını istediğinden yakındı.

Johnson "Herhangi bir ulusal güvenlik ek harcama paketinde ilk şartımız önce kendi ulusal güvenliğimizdir" dedi ancak ABD'nin "Putin'in acımasız işgaline karşı" Zelenski'nin yanında olduğunda da ısrar etti.


Kongre'deki anlaşmazlıkta durum ne?

ABD Kongresi’ndeki Cumhuriyetçiler Rusya işgali altındaki Ukrayna’ya daha fazla askeri yardım karşılığında göçmenlik sisteminde değişiklik talep ediyor.

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, sınır güvenliği konusunda adım atmayıp savaş zamanı bile olsa milyarlarca doların başka ülkelere gönderilmesini seçmen tabanına anlatamayacakları gerekçesiyle, bu konuda somut değişiklikler bekliyor.

Biden yönetimi Kongre’den Ukrayna, İsrail ve sınır güvenliğini de kapsayan 106 milyar dolarlık ek bütçe talebinde bulunmuş; ancak bazı Cumhuriyetçiler’in itirazları ve talepleri sebebiyle Kongre bu konuda somut adım atmamıştı.

Biden yönetimine göre ABD Savunma Bakanlığı, Kasım ayı ortası itibariyle 62 milyar dolarlık bütçenin yüzde 97’sini; ABD Dışişleri Bakanlığı da Ukrayna için ayrılan 4,7 milyar dolarlık askeri yardım bütçesinin tamamını kullandı.