Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: Rusya, Herson'da 400'den fazla savaş suçu işledi

14 Kasım 2022 08:44

T24 Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya'nın geçen hafta çekildiği Herson'da savaş suçları işlediğini söyledi. 

Pazar günü yaptığı açıklamada Zelenski, "Yetkililer şimdiden Rusya'nın işlediği 400'den fazla savaş suçunu kayda aldı. Ölü sivil ve asker cesetleri bulundu. Rus ordusu arkasında Ukrayna'da girdiği diğer bölgelerdeki vahşetin aynısını bıraktı" dedi.

Zelenski, Rus ordusunun Herson'dan çekilmeden önce altyapıya da bilinçli zarar verdiğini ifade etti. Herson Belediye Başkanı, ilaç ve ekmek eksikliği nedeniyle bölgedeki insani durumun "ciddi" olduğunu söyledi. 

The Guardian'ın aktardığına göre Rusya ordusu bölgede binlerce mayın, tetikleyici mekanizma ve patlamamış top bıraktı.

Herson şehrinin yerel yönetiminin danışmanlarından Roman Golovnya, "İşgalci Rus güçleri ve onların işbirlikçileri, şehirde kalan herkesin önümüzdeki aylarda olabildiğince acı çekmesi için ellerinden gelen her şeyi yapmış" dedi. 

Yapılan açıklamaya göre Rusya bölgedeki iletişim, elektrik, su, ısıtma altyapılarına zarar verdi. En az dört köprünün ve 100 metrelik televizyon kulesinin de yok edildiği bildirildi. 

Rusya Savunma Bakanlığı geçen cuma günü, Rus askerlerinin uzun süre işgal altında tuttukları Ukrayna'nın Herson bölgesinden çekilmeyi tamamladıklarını açıkladı.

Rus haber ajansı TASS'ın aktardığına göre Savunma Bakanlığı cuma sabahı gerçekleştirdiği günlük brifingde, Rusya'nın Herson'daki tüm asker ve ekipmanlarının Dinpro Nehri'nin doğu yakasına taşındığını bildirdi. 

Herson, Rusya'nın 24 Şubat'tan bu yana ele geçirdiği tek bölge başkentiydi.