Politika

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Erdoğan'la Dolmabahçe'de bir araya geldi | Gündemde hangi konular var?

08 Mart 2024 19:30

T24 Haber Merkezi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önce çalışma ofisine giriş yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Zelenski görüşmesi saat 19.30 sıralarında başladı.

Zelenski'den Türkiye ziyareti paylaşımı

X hesabından görüşmenin başladığını açıklayan Zelenskiy, Türkiye'ye minnettarlığını dile getirdi ve şunları söyledi:

"Hem ülkemizin, hem tüm bölgenin, hem de küresel gıda güvenliğinin sağlanması Karadeniz'de koşulsuz seyir güvenliğinin sağlanmasını gerektirmektedir. Bunu hep birlikte çalışarak başarabiliriz."

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ve beraberinde Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov'un da bulunduğu heyeti, Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilci Vekili Mehmet Zahit Uzun, Zeytinburnu Kaymakamı Adem Uslu, 1. Ordu Harekat Kurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Ali İhsan Bulut karşıladı.

Görüşme gündeminde neler var?

Görüşmede, Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaşın seyrinin ele alınması bekleniyor. Tahıl Koridoru Anlaşması'nın devam etmesine ilişkin temaslardaki son durumun ve bölgede kalıcı barış arayışlarının ayrıntılı bir şekilde masaya yatırılacağı görüşmede, gündem maddelerinden biri de Türkiye-Ukrayna ilişkileri olacak.

Ticari gemilerin güvenliği için yeni anlaşma görüşülecek

Reuters haber ajansına konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir Türk diplomatik kaynak, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın sonra ermesinin ardından Rusya ve Ukrayna arasındaki ticari gemilerin güvenliğinin sağlanması için yeni bir anlaşmayla ilgili gelişmelerin gündem maddeleri arasında olduğunu söyledi.

Rusya geçen Temmuz'da yaklaşık bir yıldır devam eden Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan, kendi gıda ürünlerinin satışı önündeki engellerin kalkmaması nedeniyle çekildiğini açıklamıştı.

Ayrıca kaynak, ziyarette, Ukrayna'nın Türkiye'den toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına verdiği güçlü desteği vurgulamasının beklendiğini söyledi ve "Ukrayna'ya barış geri geldiğinde, stratejik ortaklığımıza dayanarak ülkenin yeniden inşa çabalarının güçlü bir destekçisi olmayı sürdürmeyi hedefliyoruz" dedi.

Ukrayna'nın yeniden inşası

Reuters'a konuşan Türk diplomatik kaynak, "Ukrayna'ya barış geri döndüğünde, stratejik ortaklığımıza dayalı olarak ülkenin yeniden yapım çalışmalarının güçlü bir destekçisi olmayı sürdürmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Lavrov, Fidan ile görüşmüştü

2022’deki Antalya Diplomasi Forumu marjında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba savaşın başlamasından sonra ilk kez bir araya gelmişti. Geçen hafta düzenlenen ADF’ye ise Ukrayna hükûmetinden üst düzey katılım olmadı. Lavrov, forumun konuşmacılarından biri olarak Antalya’ya geldi ve Dışişleri Bakanı Fidan’la görüştü.

Putin’in de 15 Mart’taki Rusya seçimlerinden sonra Türkiye’ye gelmesi planlanıyor.