Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, işgalin 500. günü için savaşın sembol noktalarından Yılan Adası'na gitti

09 Temmuz 2023 09:03

T24 Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 500. gününde savaşın sembol noktalarından biri haline gelen Yılan Adası'na gitti.

Yılan Adası'ndaki Ukraynalı askerler, savaşın birinci günü olan 24 Şubat 2022'de adayı Rus güçlerine teslim etmeyi reddetmişti. Askerlerden birinin Rus gemilerinin yaptığı radyo çağrısına "Gidin kendinizi becerin" diye yanıt vermesi, Ukrayna'nın savaştaki ana sloganlarından biri oldu.

Cumartesi günü paylaşılan ve hangi tarihte çekildiği belirtilmeyen videoda Zelenski'nin adaya tekne ile geldiği görüldü. 

Siyah bir eşofman üstü ve kamuflajlı bir çelik yelek giyen Zelenski, adayı savunanları onurlandırmak için Yılan Adası tabelasının önüne çiçek bıraktı ve Rus işgaline karşı savaşan tüm askerlere teşekkür etti.

Zelenski, "Bugün tıpkı Ukrayna'nın kalanı gibi asla işgalciler tarafından ele geçirilemeyecek olan Yılan Adası'ndayız. Çünkü biz cesur insanların ülkesiyiz" dedi.

Ukrayna lideri, "Zaferin yaşandığı bu noktadan her bir askerimize geride kalan 500 gün için teşekkür etmek istiyorum" dedi. 

Yılan Adası, işgalin ilk gününde Rusya tarafından ele geçirilmiş ve geçen sene haziran ayında Ukrayna askerleri tarafından kurtarılmıştı. Esir alınan Ukrayna askerleri, daha sonra esir takasıyla serbest kaldı.