Dünya

Ukrayna'da toprağın altında 2. Dünya Savaşı'ndan kalma Britanya uçakları bulundu

02 Temmuz 2023 11:37

T24 Dış Haberler

Ukrayna'da bir ormanda, 2. Dünya Savaşı günlerinden kalma Britanya'ya ait sekiz Hurricane savaş uçağı gömülü halde bulundular. 

Uçakları Britanya, Sovyetler Birliği'ne Nazi Almanyası'nın 1941'de ülkeyi işgal etmeye başlamasının ardından yollamıştı. Uçaklar, ABD'nin yaptığı ödeme karşılığında Nazilere karşı kullanılması için Sovyetler'e gönderilmişti. Bugünlerde ABD, bugün Rus güçlerine karşı kullanması amacıyla benzer yasalarla Ukrayna'ya silah gönderiyor. 

BBC'nin aktardığına göre uzmanlar, Ukrayna topraklarında ilk defa bu kadar fazla Hurricane uçağı kalıntısı bulunduğunu söylüyor. 

1941 ile 1944 arasında Sovyetler Birliği'ne yaklaşık 3 bin Hurricane uçağı gönderilmişti. Ancak savaştan sonra Sovyetler, ABD'ye geri ödeme yapmamak için uçakların bazılarını parçalayıp gömmüştü. 1991'e kadar SSCB'nin bir parçası olan Kiev'in güneyindeki ormanlık alanda bulunan Hurricane uçakların da kaderi buydu. Bulunan uçakların elektronik teçhizatının, radyolarının ve silahlarının sökülmüş olduğu belirtildi.

Uçaklar, 2. Dünya Savaşı döneminden kalma patlamamış bir bombanın bölgede görülmesinin ardından metal dedektörleriyle arama yapıldığı sırada bulundu.