Dünya

Ukrayna'da taşıyıcı anne yoluyla bebek sahibi olan İrlandalı çift, eve dönmek için yardım çağrısında bulundu

23 Şubat 2024 11:57

T24 Dış Haberler

Ukrayna'da taşıyıcı annelik yoluyla bebek sahibi olan Kuzey İrlandalı bir çift, çocuğunun savaş bölgesinden eve getirilmesi için acil yardım çağrısında bulundu.

Jaunty Beau isimli bebek 31 Ocak'ta Ukrayna'da doğdu. İrlandalı ebeveynleri Mary ve Peter McDonnell o tarihten beri bebeği İrlanda'ya getirmeye çalıştıklarını söyledi. Çift, savaş çıkmadan önce taşıyıcı annelik yolculuğuna başladıklarını anlattı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı aileyle temas halinde olduğunu ve onlara yardımcı olmak için destek sağladığını söyledi.

McDonnell çifti, BBC'ye 16 yaşındaki kızları Ellie'nin 2020'deki ölümünün ardından taşıyıcı anneliği bir seçenek olarak araştırdıklarını anlattı. Çift, bugün aynı zamanda 15 yaşındaki oğulları Max ile bir çiftlikte yaşıyor. Kızları Ellie geçirdiği bir sara krizinin ardından uykusunda hayatını kaybetti.

Mary, "Verecek daha çok sevgimiz var, Max'in hâlâ gülümseyebilen, mutlu olabilen bir ailede büyümesini ve iyi bir yaşama sahip olmasını istedik. Ellie öldüğünde dağılamazdık" dedi. 

Çift, taşıyıcı annelik yoluna gitmeye karar vererek tıbbi randevular ve embriyoların oluşturulması için Ağustos 2021'de Ukrayna'ya gitti. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş başladığında taşıyıcı annelik kliniği embriyoları tahliye etti ancak geçen yıl sürecin yeniden başlayabileceğini söylemek için çiftle temasa geçildi.

Embriyolar taşıyıcı anneye başarıyla yerleştirildikten sonra çift, bebek doğmadan önce Ocak ayı sonlarında Kiev'e gitti. McDonnell çifti, "Geri dönmememiz ihtimaline karşı, eve dönen oğlumuz için vasiyetnamemizi güncellemek ve vesayet formlarını imzalamak zorunda kaldık. Bu çok korkutucuydu" dedi.

McDonnel çifti, "Hava saldırısı alarmı gece çalıyor ve sığınağa ulaşmak için dört dakikanız var, bebeği alıp koşuyoruz. Çok korkuyoruz ve her gün lütfen bugün hayatta kalmamıza izin verin, havaya uçmayalım, çünkü evde bir oğlumuz var, hayatta kalmak istiyoruz diyorsunuz."  dedi. 

McDonnell çifti, bebeğe İngiliz pasaportu verilmemesi nedeniyle henüz Ukrayna'dan ayrılamadıklarını ve süreçteki gecikmelerden endişe duyduklarını söyledi.

Çift, "Birçok yasal düzenleme ve evrak işi var. Bir sonraki aşama, fotoğraflarımıza bakmak, söylediğimiz kişi olduğumuzdan ve bunun çocuk kaçakçılığı veya buna benzer bir şey olmadığından emin olmak için bir kimlik görüşmesi yapmak olacak. Bu toplantı üç hafta sonra 13 Mart'ta yapılacak ancak bunun hızlandırılmasını istiyoruz" dedi.