Dünya

Ukrayna, cephedeki Rus askerlerin telefon konuşmalarını sızdırdı: "Katledilmemize izin verdiler"

"Bize hiç yiyecek bir şey vermiyorlar anne"

20 Aralık 2022 15:04

T24 Dış Haberler

Britanya'nın önde gelen gazetelerinden The Guardian, Moskova'nın ülkeyi işgal etmeleri için gönderdiği Rus askerlerin Ukrayna tarafından kayda alınan telefon konuşmalarını yayımladı.

8 Kasım'da Ukrayna'nın Liman kentinde olan askerlerden Andrey'in komutanının emirlerine uymayarak kayıt altında olmayan bir telefonla Rusya'daki annesini aradığı anlaşılıyor.

Kayıtta Andrey'in annesine, "Bize hiç yiyecek bir şey vermiyorlar anne. Dürüst olmak gerekirse ikmaller çok b.ktan. Su birikintisinden su çekip, süzüp içiyoruz" dediği duyuluyor. 

Andrey, daha sonra da, "Putin'in hakkında övündüğü füzeler nerede? Önümüzde bir gökdelen var. Askerlerimiz vuramıyor. Bir Kalibr güdümlü füzesi vursa yetecek" diyor. 

26 Ekim'de bir başka Rus askeri ise, telefonda eşine, "katliam"dan nasıl kaçtığını anlattı ve teslim olmayı düşündüğünü belirtti. Askerin, "Bir uyku tulumunda uyuyorum. Tamamen ıslandım, öksürüyorum. Bomb.k bir durumdayım. Katledilmemize izin verdiler" dediği duyuluyor. 

Ukrayna devletinin The Guardian'a sızdırdığı diğer kayıtta da ise, bir babanın,  Ukrayna'da öldürülen oğlunun yine asker olan arkadaşıyla konuştuğu duyuluyor. Kayıtta asker, "Ek kuvvet yok, iletişim yok. Çekilmemize izin vermediler, vurulabilirmişiz" diyor.