Dünya

Ukrayna Altyapı Bakanı: Tahıl koridoru anlaşması uzatılacak

Ukraynalı Bakan, tahıl koridoru anlaşmasının 120 gün daha uzatılacağını bildirdi

17 Kasım 2022 10:29

T24 Dış Haberler

Ukrayna Altyapı Bakanlığı, tahıl koridoru anlaşmasının uzatılması yönünde anlaşma sağlandığını duyurdu. 

Ukrayna Altyapı Bakanı, 19 Kasım'da sona erecek Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın 120 gün daha uzatılacağını duyurdu. 

Twitter hesabından duyuru yapan Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandır Kubrakov, “KaradenizTahılGirişimi 120 gün uzatılacak. Küresel gıda krizine karşı küresel mücadelede bir önemli adım daha” dedi.

Ukrayna Altyapı Bakanı, Twitter'dan yaptığı açıklamada tahıl koridoru anlaşmasının uzatılması için Birleşmiş Milletler ve Türkiye'den yetkililerin resmi açıklamasını beklediklerini söyledi.

AFP’ye konuşan bir Türk yetkili de tahıl koridoru anlaşmasının “mevcut koşullar altında” uzatılacağını bildirdi. 

Kubrakov’un açıklamasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de tahıl koridoru anlaşmasının 120 gün daha uzatıldığını belirterek “Ukrayna, Antonio Guterres ve Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte gıda krizine karşı küresel mücadelede önemli bir karar aldı. Ortaklardan resmi bir duyuru bekliyoruz” dedi.

BM'den açıklama

Birleşmiş Milletler’den (BM) yapılan açıklamada BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Karadeniz Tahıl Girişimi’nin devamı kararında mutabakata varan tüm tarafları kutladığı belirtildi. 

Açıklamada, “BM, bu kritik tedarik ağının sorunsuz bir şekilde çalışması için Ortak Koordinasyon Merkezi’ne destek olmaya tamamen bağlıdır. BM aynı zamanda Rusya Federasyonu’ndan gıda ve gübre çıkarılmasına ilişkin sorunları ortadan kaldırmaya da tümüyle bağlıdır. İstanbul’da üç ay önce imzalanan iki anlaşma da gıda ve gübre fiyatlarının düşürmek ve küresel bir gıda krizini önlemek için kritik öneme sahiptir” ifadeleri yer aldı. 

Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası Ukrayna’nın Karadeniz limanlarında ihracatı bloke edilen tahılın geçişini sağlamak üzere temmuz ayında Birleşmiş Milletler, Rusya ve Ukrayna tarafları İstanbul’da bir araya gelerek tahıl koridoru anlaşmasını sağlamıştı. 

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, dün yaptığın günlük basın toplantısında 19 Kasım'da sona erecek Karadeniz tahıl anlaşmasının uzatılması konusunda Rusya'nın endişelerinin giderilmesi için "bir miktar mesafe" katedildiğini açıklamıştı. 

Ayrıntılar geliyor...