Dünya

Uganda'daki okul saldırısından sağ kurtulan öğrenciler yaşadıklarını anlattı: "Öldüğümü düşünmeleri için suratıma kan sürdüm"

21 Haziran 2023 10:48

Uganda’nın batısında 16 Haziran Cuma gecesi bir ortaokula düzenlenen ve çoğu çocuk 40’tan fazla kişinin öldürüldüğü saldırıdan sağ kurtulan bir öğrenci, yaşadıklarını anlattı.

BBC muhabirlerinin bölgedeki bir hastanede görüştüğü sağ kalan öğrencilerden Julius Isingoma, “Ölen arkadaşlarımın kanını ağzıma, kulaklarıma ve kafama sürdüm ki saldırganlar öldüğümü sansınlar” diye konuştu.

Julius’un saldırıdan sağ kurtulmayı başaran altı kişi arasında olduğu belirtildi. BBC’nin haberinde aktarılanlara göre, Julius militanlar yurda girdiğinde vurularak öldürülen birçok öğrencinin arkasında duruyordu. Arkadaşlarının silahla vurularak ya da bıçaklanarak öldürüldüğünü söyleyen öğrenci, saldıranlardan saklanabilmek için tavan arasına girdiğini, ancak çıkarılan yangının neden olduğu dumandan dolayı oradan düştüğünü söyledi. Düşme sesini duyan militanların geri gelmesi üzerine, vücudunu kana bulayarak ölü taklidi yaptığını söyleyen öğrenci, “Geldiklerinde elimde nabız olup olmadığını kontrol ettiler ve gittiler” dedi.

Hayatta kalan bir diğer kişi, 18 yaşındaki Godwin Mumbere militanların kızların yatakhanesine girdiğine, onları dışarı sürükleyerek palalarla öldürdüklerine şahit olduğunu aktardı. Mumbere de elinden vurulduğunu, ancak bir yere saklanarak kurtarılmayı beklediğini söyledi.

Yerel New Vision gazetesine göre, kederli aileler, pazar günü 21 öğrenciyi toprağa verdi.

Uganda’da geçtiğimiz ay uluslararası kamuoyundan tepki çeken eşcinsellik yasası yürürlüğe konmuştu. Yasada eşcinselliğin teşviki gibi yeni suçlar yaratılmış, “ağırlaştırılmış eşcinsellik” suçundan ise idam cezası verileceği bildirilmişti.

Saldırıyı düzenleyen örgütün, Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırları içerisinde faaliyet gösteren IŞİD bağlantılı Birleşik Demokratik Kuvvetler (ADF) olduğu belirtilmişti.