Dünya

Uganda’da "ağır eşcinsellik"ten suçlanan genç, idamla yargılanıyor

Fotoğraf BBC

29 Ağustos 2023 02:57

Uganda parlamentosunun ülkedeki LGBTİ+’ların hayatlarını daha da zorlaştıran, "Eşcinsellik Karşıtı Yasa’yı geçirmesinin ardından, “ağır eşcinsellik” suçlamasının ilk mağduru, 20 yaşındaki bir genç erkek oldu.

Uganda'daki yeni yasa, kendini LGBTİ+ olarak tanımlamayı yasa dışı hale getiriyor ve “ağır eşcinsellikten suçlu bulunanlar" için ölüm cezasını mümkün kılıyor.

Ayrıca yasa, birinin kendi cinsiyetinden bir başkasıyla cinsel ilişki yaşadığını bildirmemesini de suç olarak tanımlıyor.

Hem savcılar hem de sanığın avukatı tarafından yapılan açıklamalara göre, 20 yaşındaki genç idam edilebilir.

Kaos GL'nin Reuters'a dayandırdığı habere göre,  iddianamede 20 yaşındaki genç erkek, 18 Ağustos'ta 41 yaşındaki bir erkekle "yasak cinsel aktivitede bulunduğu" iddiasıyla, “ağır eşcinsellik"ten resmi olarak suçlandı.

İddianamede “ağır” olarak sınıflandırılmasını gerektiren ayrıntılar açıkça yer almadı.

İdamla yargılanan ilk LGBTİ+

Kamu davaları müdürlüğü sözcüsü Jacqueline Okui, tutuklanan gencin idamla yargılandığını doğruladı. Okui, devam eden davayla ilgili daha fazla ayrıntı vermekten kaçındı.

Sanığı temsil eden avukat Justine Balya, tüm yasanın anayasaya aykırı olduğuna inancını ifade etti. Balya, müvekkilinin “ağır eşcinsellik” maddesinden yargılanan ilk kişi olduğunu vurguladı.

Uganda, neredeyse 20 yıldır idam cezasını uygulamamış olmasına rağmen, hukuki hüküm devam ediyor ve Başkan Yoweri Museveni, 2018'de infazları yeniden başlatma olasılığını gündeme getirmişti.

Yasa, uluslararası kınama ve yaptırıma neden oldu. Dünya Bankası Uganda'ya yönelik yeni kamu fonlamasını askıya aldı. ABD ayrıca, belirli Uganda yetkililerine vize kısıtlamaları getirdi ve Başkan Joe Biden, ülkeye yönelik ABD yardımlarını gözden geçirmek üzere bir inceleme başlattı.