Ekonomi

Ucuz et kuyruğu çilesi: "Kendileri paşa gibi yiyip içip yatıyorlar"

"Alamazsam yine döneceğim. Namazı kıldık çıktık. Ne yapayım önümüzde Ramazan mecbur alacağız"

04 Mart 2024 13:55

Başkentte ucuz et almak isteyen vatandaşlar Ulus’ta, iki bina arasına sıkışan yerde uzun kuyruklar oluşturuyor. Kuyrukta bekleyen, ismini vermek istemeyen bir emekli; "Kendileri paşa gibi yiyip içip yatıyorlar. Ondan sonra emekliye 10 binden fazla vermem diyorlar. Çetelere veriyorlar halka gelince hepsi de fakir" dedi.

Ulus’ta Anafartalar Hali’nin arkasındaki iki bina arasına sıkışan satış noktasında vatandaşlar her gün uzun kuyruklar oluşturuyor. Ramazan ayı öncesinde ucuz et almak isteyen vatandaşların oluşturduğu kuyruk bugünlerde daha da arttı.

Bir kilo kıymanın market ve kasaptaki fiyatının 450-500, bir kilo kuşbaşının fiyatının ise 500-550 liraya dayanması nedeniyle dar gelirli vatandaşlar, Et ve Süt Kurumu’ndan bir kilo et alabilmek için saatlerce kuyrukta beklemeye devam ediyor. Burada kıymanın kil229 TL’den, kuşbaşı ise 259 TL’den satılıyor.

TIKLAYIN - Türkiye’de 10 kişiden 4'ü sofrasına et-balık-tavuk koymakta zorlanıyor

"Böyle çağ mı atlanır?"

73 yaşındaki Mehmet Şener, ''50-100 TL indirimli alayım diye geceden gelip sırada bekliyorlar. 'Memleket çağ atladı' diyorlar. Böyle çağ atlanır mı be. Memleket ilerledi… Ne ilerlemesi geri gidiyor. Üç dönem oyumu verdim, helal etmiyorum onlara. Ben sabah 6 buçukta ailemden üç kişi birlikte geldik. Ramazan için ikişer kilo kıyma için burada sıraya girmişiz'' dedi.   

"Çocuklar yiyebilsin diye sofradan aç kalkıyorum''

''Evde torunlar var, babaları işsiz. Saat 5 buçukta yola düştüm ben buraya gelmeye. Neymiş bir kilo kıyma verilecekmiş. İnsan utanır şu görüntüye bakın'' diyen Halis Yazıcı adlı vatandaş,  ''Eskiden kuyruk olurdu da ama şimdi millet sokağa çıkmasın diye buraya topluyorlar. Eti ucuza veriyor ki halk sokağa çıkmasın diye. Aldığım para 12 bin lira, 4 kişiyi geçindiriyorum. Ben sabah kalkarken sofradan doymadan kalkıyorum önce çocuklar yesin diye. Keyfinden gelen kimse yok. Kasapta kıymanın kilosu 500-600 lira. Çocuklar kıymayı ayda bir defa görmüyor" diye sitem etti.

"Namazı kıldık çıktık, inşallah geç kalmamışızdır"

Kuyruk nedeniyle daha önce et alamadan geri döndüğünü söyleyen 72 yaşındaki Fatma Yüzel de ''Bugün yine kuyruğun sonundayım. Alamazsam yine döneceğim. Namazı kıldık çıktık. Ne yapayım önümüzde Ramazan mecbur alacağız. Eşimden kalan emekli maaşım var, 9 bin lira. Evim de kira'' dedi.

TIKLAYIN - Yozgat'ta Ramazan öncesi ucuz et kuyruğu: "En aşağı 600-700 kişi var"

"Oğlumdan habersiz çıktım geldim..."

İsmini vermek istemeyen bir emekli ise ''Kendileri sarayda bol bol her şeyi yiyorlar emekliye bir şey vermedi. Ben 5 bin 500 TL eşimden ölüm aylığı alıyorum. Yoksa buraya gelir miydim? Oğlumdan habersiz çıktım geldim, sırf et için. Geç geldiğimizde de kalmıyor" derken bir başka vatandaş ise "Kendileri paşa gibi yiyip içip yatıyorlar. Ondan sonra emekliye 10 binden fazla vermem diyorlar. Çetelere veriyorlar halka gelince hepsi de fakir" ifadesini kullandı.