Gündem

Türkiye’yi ucuz emek cenneti yapıyorlar: Hangi yerli hangi milli?

16 Mart 2024 21:49

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan artık ‘ucuz ve güvencesiz çalışanlar’ ihraç etmeye başladı. Türkiye’de büyük sermaye sahipleri; hakları, kıdem tazminatı olmayan ve gereken parayı verdiklerinde istediği kadar çalıştırabilecekleri işçileri getirmeye başladı. 

Hindistan’dan Türkiye’ye işçi getiren bir firma, gönderdiği teklifte “mavi ve beyaz yakalı işçilerin” günde 10 saat, ayda 26 gün çalışıp, 4 gün izin yapacaklarını, fazla mesai ücreti ödenirse Pazar günü de çalışabileceklerini kaydetti. Sami Menteş, konuya ilişkin detayları yazdı. 

Grev, kıdem tazminatı gibi hakları olmayacak olan Hindistanlı işçiler için şirketin Türk firmalardan istediği ücretler şöyle:

Fren Operatörü: 850 Dolar

CNC Lazer Operatörü: 1100 Dolar

Proje Mühendisi: 1400 Dolar

Kalite Kontrol Uzmanı: 1300 dolar

Şirket, söz konusu fiyatlardan kendi komisyonunu kestikten sonra, işçilere çok daha az ücret ödeyecek.

Organize sanayi bölgelerinde yaygınlaşıyor 

Türkiye’de sanayi bölgelerinde Hindistanlı işçiler giderek yaygınlaşıyor. Gebze, Kocaeli, Bursa başta olmak üzere birçok Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) sosyal haklarının olmaması ve çalıştırmanın daha az maliyetli olması nedeniyle Hindistan’dan getirilen işçiler tercih ediliyor.

"Sendika üyesi olamıyorlar"

Birleşik Metal-İş Sendikası eski Örgütlenme Uzmanı Alpaslan Savaş, bunun yeni bir uygulama olmadığını, sayısının arttığını belirterek şöyle konuştu: 

“Çeşitli biçimlerde yurtdışından işçi getiriyorlar. Onları SGK kaydıyla çalıştırıyorlar. Problem şu ki, bunların E- Devletleri vs olmadığı için sendikaya üye yapılamıyor. Böyle birkaç işletme olduğunu hatırlıyorum. Bunlar topluluk halinde getirildiği ve çalıştırıldığı için getiren şirketin kurallarına göre çalışıyorlar.”

Türkiye’ye getirilen işçilerin sadece mavi yaka olmadığını kaydeden Savaş, “Bu durum mühendisler arasında da çok yaygın. Ve sayıları giderek artıyor” ifadelerini kullandı.

"İşçilerin maaş taleplerini bastırmak için Tacikistan, Özbekistan'dan işçi getirildi"

Savaş, yakın dönemde yaşanan bir olayı şöyle anlattı:

“Bursa’da bir fabrika, Tacikistan’dan, Özbekistan’dan işçi getirdi. Buradaki işçilerin maaş artış taleplerini bastırmak için. Bunlar bakanlık onayıyla çalışıyorlar. Bu büyük işletmeler Türkiye yasalarına uymak zorundalar ama normalde işçiler de daha uzun süreler çalışıyorlar. Fazla mesai ödüyorlar. Ama gönderilen teklif Hindistanlı işçilerin yasaların öngördüğü saatlerin dışında da çalışacaklarını gösteriyor.”