Gündem

Türkiye yasta | T24 yazarları, 10 ilde yıkıma neden olan depremi değerlendirdi: Halk "biz" olmayı başardı, ya siyasiler?

13 Şubat 2023 09:56

Pazartesi (6 Şubat) sabaha karşı saat 04.17'de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğünde, saat 13.24'te de Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay illerinde büyük yıkıma neden oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uluslararası yardımı da içeren dördüncü seviye alarm verdiklerini açıkladı. Daha önce 7 gün milli yas ilan edildiğini duyuran Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremden etkilenen bu 10 il için 3 ay süreyle OHAL ilan etti. OHAL kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Depremin sekizinci gününde de arama-kurtarma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Can kaybı sayısı 31 bin 643'e yükseldi.

7,7 büyüklüğündeki depremin derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, yaklaşık 180 km’lik bir kırık meydana geldiği bilgisini paylaştı.

T24 yazarları, 10 ilde yıkıma neden olan depremi farklı boyutlarıyla değerlendirdi

Mehmet Y. Yılmaz

"Yaşadığımız sorunların nedeni siyaset olduğuna göre, eleştiri de kaçınılmaz olarak siyasi olacak.

Bugün ülkemizde iyi olan her şey nasıl siyasetin sonucuysa, kötü olan her şey de aynı şekilde siyasetin sonucudur.

Siyaset yapmayın diyorsanız bunun bir tek anlamı olur: Ben hesap vermek istemiyorum, beceriksizliğimi, başarısızlığımı yüzüme vurma!"

TIKLAYIN | Mehmet Y. Yılmaz yazdı: Hesap vermemek için siyaset yasak!


Şirin Payzın

"Antakya Akevler Mahallesi Akevler Sokak'ta çöküp yan yatmış binada, mucize bir kurtuluşa tanık oldum. 77 yaşında olduğu bildirilen ve soyadı öğrenilemeyen 'Ömer Amca', depremin 7. gününde enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Kurtarma ekibi, sorumu yanıtlarken, 'Ömer Amca’nın günlerce idrar içerek ve kopardığı çekyatın örtüsünü çorap gibi kullanarak sağ kaldığını söylediğini' açıkladı."

TIKLAYIN | Şirin Payzın yazdı: Enkazda 7. gün mucizesi, 77 yaşındaki Ömer Amca kurtarıldı: Yedi gün idrar içerek hayatta kaldım!


Oya Baydar

"Önümüzdeki günlerde yıkımını ve dehşetini daha iyi göreceğimiz felaketten iki önemli ders çıkarabiliriz: Halkın dayanışma, ortaklaşma yeteneğinin gerisinde kalan, güçlü bir birlik, güçlü bir muhalefet cephesi kuramayan, birleşip ortaklaşamayan siyasetin yenilgiye uğrayacağı. Ve, halkın hizmetinde bir araç, bir hizmet aygıtı olmayan devletin muktedirlerin kandırmacasından ibaret olduğu."

TIKLAYIN | Oya Baydar yazdı: Halk "biz" olmayı başardı, ya siyasiler?


Murat Sabucu

"Endişem bu kızgınlığın başta Suriyeli sığınmacılar toplumun ‘ötekileştirdiği’ kesimlere yansıması…

Bazen doğruluğu bilinmeden atılan bir tweet, paylaşılan bir video zaten hedefteki bu insanlara nefreti artırıyor. Unutmayın onlar da bu yıkımın kurbanlarından… Unutmayın her biriyle ilgili yıkıntıdan insan kurtarmak için kimliğine-milliyetine bakmadan çalışan binlerce Suriyeli oldu.

Depremzedelerin kızgınlığı anlamak lazım. Ve bu acıların üstüne, doğruluğunu bilip bilmeden paylaşımlarla dezavantajlı grupları hedef haline getirmemek… Lütfen… "

TIKLAYIN | Murat Sabuncu yazdı: Deprem notları İskenderun: Alanda kızgınlık artıyor, başta Suriyeliler olmak üzere kimseyi hedef hâline getirmeyin


Erdoğan Sağlam

"Deprem nedeniyle 10 ilde 8 Şubat 2023 Çarşamba gününden itibaren 90 gün süreyle OHAL ilan kararı kesinleşti.

Cumhurbaşkanı OHAL kapsamında ilk kararnamesini 11 Şubat 2023 tarih ve 32101 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımladı.

Bu kararname ile yargı alanında bazı tedbirler alındı. Bunları kısaca açıklamaya çalışacağım."

TIKLAYIN | Erdoğan Sağlam yazdı: OHAL sebebiyle yargıda duran süreler ve vergideki sürelerin durup durmadığı konusu


Berna Abik

"Saatim 15.26’yı gösteriyordu ve henüz 7 saatlik bir sürecin parçası olacağımı bilmiyordum.

Askerler bina önünde meydana gelebilecek herhangi bir çökmeye karşı insanların binaya fazla yaklaşmasını önlüyordu. Kore ekibi binanın hem sağından hem solundan arka tarafa girip girip çıkıyor, arama kurtarma köpeklerini bir oraya bir buraya sokuyorlardı. UMKE ekibi de oradaydı.

Çalışma binanın arka tarafında olduğu için olan biteni göremiyorduk. UMKE ekibinden biri arada bir çıkıp vatandaşlara 'Toz gözlüğü olan var mı?', 'Hilti var mı?', 'Jeneratör var mı?' diye sesleniyor ve o sırada orada çoğunlukta olan Gebze Belediye gönüllüleri koşarak UMKE’nin isteklerini jet hızıyla karşılamaya çalışıyordu. Son çıktığında 'Düdüğü olan var mı?' deyince arkamdaki vatandaşlardan biri, 'Neyiniz var ki sizin yanınızda?”' diye çıkıştı. UMKE’nin cevabı 'Bina çok sallanıyor, düdüğü kendimiz için istiyoruz' oldu…"

TIKLAYIN | Berna Abik yazdı: Hatay’daki bir enkazda 7 saatlik kahramanlarım: Carlos, Aydemir, Koreliler, UMKE ve Gebze Belediyesi


Yalçın Doğan

Üç yıl önce "pilot kent", yani deprem riskine karşı her türlü uygulamanın ana merkezi olarak seçilen Kahramanmaraş'ın bugünkü halini görüyoruz.

Nerede sizin "pilot kentiniz?.."

Yerle bir!..

112 sayfalık projeniz nerede?..

Tozlu raflarda!..

Yapılan?..

Sıfır!..

Sonra da, "kader!.."

TIKLAYIN | Yalçın Doğan yazdı: Kahramanmaraş: Üstelik "pilot kent" seçmişler!..


Murat Batı

"Devletin sorumluluğunda olan bir kısım görevi yurttaş olarak biz üstlenip bağış yaparken aynı zamanda bu bağışın bir kısmını da devlete vergi olarak ödemekteyiz. Bu hiç adil değil…"

TIKLAYIN | Murat Batı yazdı: Yapılan bağışlarla deprem bölgesine göndermek için alınan ürünlere KDV ve ÖTV istisnası getirilmeli


Mustafa Durmuş

"Yurtlarından bu gerekçe ile çıkartılan öğrencilerimizin eğitimlerini yüz yüze sürdürebilmelerini sağlamaya dönük hızlı bir çözümse, evleri uygun olan üniversite hocalarının ve diğer üniversite personelinin bu öğrencilere evlerini açmaları ve onları dönem sonuna kadar misafir etmeleridir. Bunu yaptığımızda gerçek bir toplum oluruz. Ben iki öğrencimi konuk etmeye hazırım."

TIKLAYIN | Mustafa Durmuş yazdı: Üniversite öğrencilerini yurtlarından etmeyin!


Faruk Bildirici

"Ne yazık ki, bu depremde yaşamını yitirenler meslektaşlarımız da oldu. Başımız sağ olsun. Toparlayabildiğim kadarıyla bu depreme tam 15 gazeteciyi kurban verdik:

Ayşe Figen Arlı (İskenderun Ses), Aziz Çevlik (Manşet / K. Maraş), Burak Alkuş (Adıyaman Ses), Burak Milli (AA / Hatay), Gökhan Aklan (İHA / Hatay), Hidayet Özdemir (Gazeteci -Yazar/Adıyaman), İskender Korkut (Mercan TV/Adıyaman), İzzet Nazlı (DHA/Hatay), Kemal Öner (Adıyaman Telgraf), Meltem Özgen (TV sunucu/Adana), Muhammed Akan (Adıyaman Haber) Mustafa Yüzbaşıoğlu (Bugün / K. Maraş), Neşet Alkan (Haber Ekspres/Hatay), Ruhi Akan (Jet Haber/Adıyaman), Yunus Emre Doğan (Mercan TV/Adıyaman).

Ayrıca TGC İskenderun Temsilcisi Akın Bodur da enkaz altından yaralı olarak kurtarıldı, halen hastanede tedavi görüyor. Umarım tez zamanda sağlığına kavuşur."

TIKLAYIN | Faruk Bildirici yazdı: "Kamera bacaklarımı çekse titrediğimi görürsünüz"


Ahmet Talimciler

"YÖK, bu kararın yeniden gözden geçirilmesini ve yapılacak olan düzenlemeler ile eğitimin başlangıcının uzatılmasını planlamalıdır. Mart ayının ortası gibi eğitime başlayabilir ve yaz aylarında da eğitim sürecini devam ettirebiliriz. Olayın sadece lisans eğitimini değil yüksek lisans ve doktora eğitimlerini de kapsadığı gerçeğini de göz ardı etmemeliyiz."

TIKLAYIN | Ahmet Talimciler yazdı:  Olağanüstü zamanlarda eğitimin önemi


Fikret İlkiz

"Devletin gazeteci olarak görmediği gazeteciler deprem bölgesinde…

Göçük altında kim varsa çıkarmak için çabalayan insanlar gazeteciler kanalıyla birbiriyle haberleşiyor. Devleti yönetenler, kamu görevlileri gazetecilerden haber alıyor, gazetecilere muhtaçlar. Kendileri için gazetecilerin mikrofonlarına, kameralarına boyunlarını uzatan siyasetçiler göçükler altında yatan ölülerin üzerinden konuşuyorlar…

Üşümüyorlar…

Çocuklar konuşmacıların önüne dizilmiş olarak gözüküyor ekranlarda; çocuklar üşüyor."

TIKLAYIN | Fikret İlkiz yazdı: Yaşam hakkı, afetler, haberler ve utanmayanlar


Tan Oral


M. K. Perker