Gündem

Santa Maria Kilisesi ve Moskova saldırılarından sonra dikkat çeken karar: Türkiye, Tacikistan vatandaşlarına vize muafiyetini kaldırdı

06 Nisan 2024 01:01

T24 Haber Merkezi

Tacikistan'ın umumamahsus pasaport hamili vatandaşlarının Türkiye’ye yapacakları turistik amaçlı seyahatlerinde sağlanan vize muafiyeti kaldırıldı. Türkiye'nin, Santa Maria Kilisesi ve Moskova'daki IŞİD saldırılarında Tacikistan uyruklu zanlıların da yer almasından sonra böyle bir karar alması dikkat çekti.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, Tacikistan'ın umuma mahsus Pasaport hamili vatandaşlarının Türkiye’ye yapacakları turistik amaçlı seyahatlerinde sağlanan vize muafiyeti kaldırıldı.

Karar Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe girdi.

TOLGA ŞARDAN YAZDI - İstanbul'daki IŞİD hücrelerinde Horasan Grubu bağlantıları

TIKLAYIN - Moskova saldırısında yer alan IŞİD militanları İstanbul'da ne yaptı?

Santa Maria ve Moskova saldırganları

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne 28 Ocak’ta IŞİD üyeleri Tacikistan vatandaşı Amirjon Kholikov ve Rusya uyruklu David Tanduev’in tarafından saldırı düzenlendi. 

Moskova'da da IŞİD'in üstlendiği ve en az 140'tan fazla kişinin hayatını kaybettiği 22 Mart'taki Crocus City Hall konser salonuna saldırıda yer alan IŞİD militanlarından ikisinin saldırıdan önce, şubat ayında Türkiye'de olduğu gündeme geldi. 

TIKLAYIN | Moskova saldırısı: Arkasında kim var, sonuçları ne olacak, adı geçen IŞİD-H grubunun Türkiye ile bağlantısı ne?

Moskova saldırganları: "Fatih'te aynı otelde kalıp aynı uçakla Rusya'ya dönmüşler"

Gazeteci-yazar Murat Yetkin'in yetkinreport'ta yer alan "İşte Moskova terör eylemindeki IŞİD militanlarının Türkiye seyahatleri" başlıklı haberinde Tacikistan kökenli 4 IŞİD militanından Shamsidin Fariduni'nin 20 Şubat 2024’te Moskova’dan havayoluyla İstanbul’a geldiğini ve 21 Şubat’ta Fatih’te bir otele yerleştiğini yazdı. Yetkin, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde Fariduni'nin 23 Şubat’ta Mart’ta “Aksaray İstanbul” konumuyla Fatih’ten 8 fotoğrafı Instagram hesabında yayımladığını ve otelden 27 Şubat’ta ayrılarak 2 Mart’ta da yine İstanbul Havalimanı'ndan Rusya'ya döndüğünü yazdı. 

Moskova'daki Crocus City Hall saldırısının zanlısı olarak Rusya'da mahkemeye çıkarılan dört IŞİD militanından ikisinin saldırıdan önce, Şubat ayında İstanbul'da olduğu ve 2 ya da 4 Mart'ta uçakla Türkiye'den ayrılarak Rusya'ya gittiği iddia edildi.

TIKLAYIN - Santa Maria saldırısı: IŞİD'li 7 kişi, saldırıdan üç hafta önce üç ayrı araçla Kayseri'ye gitmiş

Şişli ve 4 Mart iddiası

Artı Gerçek'ten Hale Gönültaş da "Rusya'daki saldırgan dört gece Şişli'de otelde kalıp Başakşehir'e geçmiş" başlıklı haberinde Moskova saldırısının zanlısı Şamsidin Fariduni’nin, Şişli'de bir otelde kaldığı, ardından Başakşehir'de bir eve geçtiği tespit edildiğini yazdı. Gönültaş, saldırı zanlısının 4 Mart'ta İstanbul'dan ayrıldığını ve Fariduni’nin İstanbul’dayken kimlerle temas kurduğunun, Başakşehir’deki evde kimlerle kaldığının ve İstanbul’a ne amaçla geldiğinin bilgisinin verilmediğini aktardı. 

Türk yetkili doğrulamıştı

Reuters'a adının açıklanmaması koşuluyla konuşan bir Türk yetkili de Şamsidin'in Türkiye'de bulunduğunu doğruladı. Yetkili Tacikistan uyruklu Şamsidin ve bir diğer saldırganın "Rusya'da oturma izinlerini yenilemek için kısa bir süreliğine Türkiye'ye giriş yaptıklarını ancak radikalleşmelerinin burada gerçekleşmediğini" öne sürdü.

TIKLAYIN | Moskova saldırısını yaşayan S.Y., T24’e konuştu: "Ya hızlanıp buradan çıkacağız ya da burada öleceğiz" dedik