Gündem

Türkiye, Romanya ve Bulgaristan arasında Karadeniz'deki mayın tehlikesine karşı görev grubu mutabakatı imzalanacak

10 Ocak 2024 09:00

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra Karadeniz'de sürüklenen mayınların yarattığı tehlikeye karşı Türkiye, Romanya ve Bulgaristan tarafından başlatılan "Üçlü Girişim" kapsamında Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu Mutabakatı (MCM Black Sea) imzalanacağı belirtildi. 

Mutabakatın 11 Ocak Çarşamba günü İstanbul'daki Kalender Kasrı'nda Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Romanya Savunma Bakanı Angel Tilvar ve Bulgaristan Savunma Bakan Yardımcısı Atanas Zapryanov tarafından imzalanmasının planlandığı ifade edildi. 

Milli Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan bilgi notunda Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu Mutabakatı (MCM Black Sea) ile şu aşamaya gelindiği belirtildi:

"- İnisiyatifin yürütme organı olarak tarafların Dz.K. Komutanları’nın katılımı ile bir komite oluşturulması ve yılda en az iki defa toplantı icra edilmesi,
- İnisiyatifin komutasının altı aylık periyotlarla dönüşümlü olarak yürütülmesi, görevi yürütecek birlik ve filo komutanlarının, komutayı devralacak ülkeden görevlendirilmesi,
- İnisiyatifin her ülkeden birer Mayın Karşı Tedbirleri Gemisi (toplam üç) ile bir Komuta Kontrol Gemisinden oluşması, altı ayda en az iki defa 15’er günlük periyotlarla harekât icra edilmesi,
- Yıllık Harekât Planının, tatbikat, eğitim, liman ziyaretleri vb. hususları da içerecek şekilde yıllık olarak belirlenmesi hususlarında uzlaşılmış,
- Üç kıyıdaş NATO müttefiki ülke, hâlihazırda MCM BLACK SEA inisiyatifini operasyonel olarak işlevsel hale getirerek Karadeniz’i tekrar güvenli bir bölge haline getirmek için çalışmalarına devam edecektir.
- İmza törenini müteakip, imzalanan muhtıranın her üç ülkenin iç hukuk prosedürlerinden de geçmesini müteakip görev grubunun aktif hale getirilmesi planlanmaktadır."

Milli Savunma Bakanlığı, oluşturulacak görev grubunun "herhangi bir ülkeye veya yapıya karşı ya da alternatif olarak teşkil edilmemekte olup sadece savunma amaçlı olduğunu"  belirtti.