Gündem

"Türkiye, nükleer silah sahibi olma yoluna girecekse, öncelikle NPT’den ayrılması gerekecek"

Hürriyet yazarı Ergin: Türkiye’nin üstlenmiş olduğu yükümlülükler yeteri kadar açık

06 Eylül 2019 08:14

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın "Birilerinin elinde nükleer başlıklı füze var, bir tane iki tane değil... Ama benim elimde nükleer başlıklı füze olmasın! Ben bunu kabul etmiyorum" sözlerini değerlendirdi. Ergin, "Türkiye’nin üstlenmiş olduğu yükümlülükler yeteri kadar açık" diyerek, "Türkiye, nükleer silah sahibi olma yoluna girecekse, öncelikle Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’ndan (NPT) ayrılması gerekecek" ifadesini kullandı.

Erdoğan, Sivas’ta ‘Orta Anadolu Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Şimdi her şey iyi güzel de birilerinin elinde nükleer başlıklı füze var, bir tane iki tane değil... Ama benim elimde nükleer başlıklı füze olmasın! Ben bunu kabul etmiyorum. Şu anda dünyada gelişmiş ülkeler içinde neredeyse nükleer başlıklı füzesi olmayan ülke yok, hepsinde var. Hatta isim vermeyeceğim, bir tanesi şu anda cumhurbaşkanı değil, ziyarete gittiğimde bana, ‘Bize böyle böyle diyorlar benim elimde şu anda 7 bin 500 kadar nükleer başlıklı var ama Rusya’nın, Amerika’nın elinde 12 bin 500, 15 bin nükleer başlıklı füze var, ben de yapacağım’ dedi. Hale bakın, onlar nerede, neyin yarışını yapıyor, bize de ‘Sakın ha sen yapma’ diyorlar. Ve yanı başımızda İsrail... Var mı? Var...  Ve bütün her şeyiyle, onunla korkutuyor. Değerli kardeşlerim, biz şu anda çalışmamızı yürütüyoruz...” demişti.

Ergin, Erdoğan'ın sözlerini uluslararası anlaşmalar kapsamında değerlendirdiği yazısının ilgili bölümünde şunları kaydetti:

NPT’ye bugün BM’ye üye toplam 188 ülke taraf durumda. Antlaşmaya taraf olmayan yalnızca 5 ülke var: İsrail, Hindistan, Pakistan, Güney Sudan ve Kuzey Kore... 2011’de bağımsızlığını kazanan Güney Sudan hariç tutulursa diğer 4 ülke nükleer silaha sahip.

Yazının tamamı için tıklayın