Gündem

Türkiye'nin son Suriye Büyükelçisi Ömer Önhon: Suriye'de birçok yeni var ama değişen bir şey yok

"Krizin doğmasına yol açan sebepler bağlamında değişen birşey yok"

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ailesi ile birlikte Suriye’de savaşın başladığı 2011 yılından bu yana ilk kez 9 Temmuz’da savaşta büyük yara alan Halep’i ziyaret etti.

08 Ağustos 2022 09:11

Türkiye'nin son Suriye Büyükelçisi Ömer Önhon, Suriye'de ülke genelindeki savaşın durduğunu, uluslararası camiaya geri dönüş konusunda kazanımlar elde etmesine karşı, toplumsal barışın sağlanamadığını belirterek, "Suriye ülkesinde; Esad rejimi, Hayat Tahrir-i Şam, Suriye Demokratik Güçleri (belkemiğini YPG oluşturmakta) ve Türkiye ile Suriyeli muhaliflerin (Suriye Milli Ordusu ve onu oluşturan düzinelerce silahlı grup) yönettiği bölgelerden müteşekkil dört ayrı yönetim bulunmakta.

Mayıs 2021’de yapılan seçimlerde dördüncü kez cumhurbaşkanı seçilmesi Esad’ın meşruiyetinin dayanağı olarak gösterilse de, bu seçimin tüm Suriyelilerin gerçek tercihini yansıttığı tartışmalıdır. Yurtdışındaki 6.6 milyon civarındaki Suriyelinin ve Suriye’de Esad’ın kontrolünde olmayan bölgelerde yaşayan 7 milyon civarındaki Suriyelinin büyük çoğunluğunun oy kullanamamış olmaları bile seçimleri sorguya açmaktadır." diye yazdı.

Suriye'de 2011 öncesinde Esad ailesinin her yatırıma ortak olduğunu ya da pay aldığını kaydeden Önhon, "Kriz başladığından bu yana geçen 11 yıl zarfında Esad ailesinin ve rejimi oluşturan zümrenin ekonomiden aslan payı alma sistemi değişmedi, sadece kişiler değişti. Şimdi Katırcı kardeşler, Foz ailesi gibi savaş dönemi isimleri ve savaş ağaları sahnede yer alıyor. Rami Mahluf’un yerini de Beşar Esad’ın karısı Esma Esad’ın aldığı söyleniyor.

Yani aslında Suriye’de krizin doğmasına yol açan sebepler bağlamında değişen bir şey yok. Aksine, mevcut olumsuzluklara yenileri de eklenmiş. Bu genel tablo bile, Suriye’nin geleceği ve normale dönmesi açısından işlerin ne kadar zor olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Bu yazı yetkinreport.com sitesinde yayınlanmıştır...