Gündem

Türkiye'nin dört bir yanında Nevruz: Deprem nedeniyle siyah renkte sahneler kuruldu

19 Mart 2023 12:18

Nevruz kutlamaları, bu yıl Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin gölgesinde birçok kentte “Newroz ateşiyle özgürlüğe” sloganıyla gerçekleştirildi. Meydana kurulan sahne ise deprem ve sel felaketlerinde hayatını kaybedenlerin anısına "siyah" yapıldı.

Ankara

Ankara'da Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla düzenlen Nevruz mitinginin adresi Anıtpark oldu. Mitingte konuşan Hüseyin Gökoğlu, “Zulüm ve baskı düzeni gidecek, halkların baharı gelecek. Depremde açığa çıkan toplumsal birlik ve dayanışma ruhuyla, yitirdiğimiz canları Newroz alanlarında anıyor, öfkemizi ve toplumsal bilincimizi kuşanıyor, Newroz ateşi etrafında adaletin ve barışın sesini haykırıyoruz” dedi.

İstanbul

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) öncülüğündeki İstanbul Nevruz’u, bu yıl “Her der Newroz, her dem azadî” ve “Nevruz ateşiyle özgürlüğe” sloganıyla Yenikapı Meydanı'nda düzenlendi.

Nevruz alanına gelişler sırasında, Hükümet istifa""Erdoğan istifa" sloganları atıldı.

Alana iki ayrı kontrol noktasından geçerek ulaşılırken girişte Yeşil Sol Parti bayrakları dağıtılıyor. Meydana kurulan sahne ise deprem ve sel felaketlerinde hayatını kaybedenlerin anısına siyah yapıldı. Yenikapı Meydanı’nda Nevruz ateşi yakıldı, alanda halaylar çekildi.


Fotoğraf: Mezopomtamya Ajansı

İzmir

Nevruz kutlamaları için İzmir Gündoğdu'da buluşanlar depremde hayatını kaybedenlerin anısına, matemi temsil eden defne dalları taşıdı. Program  deprem bölgesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. 

"Emeğin, özgülüğün ülkesini yeniden kurmak için geliyoruz" dövizlerin taşındığı alanda HDP, Yeşil Sol Parti ile çok sayıda siyasi partinin bayrakları açıldı ve katledilen Deniz Poyraz'ın fotoğrafları taşındı.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, yaptığı konuşmada, "20 yıllık bir diktatörlüğün, 20 yıllık bir karanlığın hep birlikte sonuna doğru geliyoruz. Bunun umuduyla, bunun kararlılığıyla, bunun inancıyla bugün bu alanda beraberiz. Halklarımızı enkaz altında, açlıkta ve soğukta ölüme terk edenlere karşı alanlardayız. Bu ülkenin başına gelmiş en büyük felaketi, Saray rejimini ortadan kaldırmak için beraberiz. Yıllardır sevdiklerimizi esir aldılar, yıllardır bizi birbirimize düşürmeye çalışıyorlar. Bizi ayrılıkla, zindanlarla, tutsaklıkla ayırmaya, susturmaya çalışanlara sesleniyoruz: İşte buradayız, bir aradayız!" dedi.

Baş, şöyle devam etti:

"Gerçekten çok ağır bir depremi hep beraber yaşadık. Ama canımızı daha fazla yakan bir şey var… Biz can derdiyle uğraşırken onlar bizi saraylarından sadece ve sadece seyrettiler. Zindan yapmakla övünenler, ihtiyacımız olduğunda bir tane çadırı bize getiremediler. Bakın bunlar 20 yıldır inşaat yapmakla övünüyorlar, yol yapmakla övünüyorlar. Biz can derdindeyken bir tane iş makinesini getirip enkazları kaldıramadılar. Bunlar, Ankara’daki sarayda oturanlar kendi saraylarıyla övünüyorlardı, ihtiyacımız olduğunda bir tas çorba getiremediler.

Kardeşlerim, o yoğun acı günlerimizde bizi yalnızlığa terk ettiler. Yıllardır bölmeye, ayrıştırmaya çalıştıkları halklarımız birbirine el uzattı ve biz sadece birbirimizin elini tutarak hayatta kaldık. Şimdi hepsinin hesabını yine birlikte soracağız.

'Asrın felaketi" diyorlardı, asrın dayanışmasını örgütledik. Şimdi hazır olsunlar, asrın hesaplaşması geliyor!

Kardeşlerim bunlar bizi, bu meydanda toplananları, bu ülkenin milyonlarca onurlu, namuslu insanını, şimdiye kadar açlıkta birleştirdiler. Bunlar bizi yoksullukta birleştirdiler, bunlar bizi zindanlarda, kanlı meydanlarda birleştirdiler. Şimdi zafer için birleşiyoruz!

Sevgili kardeşler, sadece bir avuç para babası daha zengin olsun diye, sadece iktidarlarını devam ettirmek için bir düzen kurmuşlardı. Bugün İzmir Meydanı’ndan sesleniyoruz: Bu sülale devrini bitiriyoruz. Sülale devri bitiyor! Buradan tüm Türkiye’ye sesleniyoruz: İzmir eşitlik diyor, İzmir özgürlük diyor, İzmir barış diyor, İzmir yaşasın halkların kardeşliği diyor.

Kardeşlerim bu işaret zaferin işareti; barışın, özgürlüğün, Türk ve Kürt halkının ayrılmazlığının, Deniz Gezmiş ile Deniz Poyraz’ın yan yana gelişinin işareti. Şimdi bütün Türkiye’yi zafer gününe hazırlıyoruz hep birlikte. Bu iktidar şunu yapmaya çalışıyor, diyor ki, 'HDP’yi susturacağız, Kürt halkını susturacağız'.

Buradan, İzmir Gündoğdu Meydanı’ndan saraya sesleniyoruz: Ey Tayyip Erdoğan! HDP asla yalnız kalmayacak, Kürt halkı asla yalnız kalmayacak. Bir kez daha söz veriyoruz, son sözümüz budur: Siz Kürt halkının iradesini kapatamazsınız ama biz sizin sarayınızı kapatmaya geliyoruz. O saray kapanacak!"

Van

Van’da buluşmaların adresi Nevruz parkı oldu. Nevruz alanında HDP’nin yanı sıra Yeşil Sol Parti’nin de flamaları açıldı. 

Iğdır

Iğdır'da Nevruz'da bir araya gelenler depremde yaşamını yitirenleri anarak, "14 Mayıs'ta zorba iktidardan kurtulacağız" mesajı verdi. Alandan sık sık, "Hükümet istifa” sloganları yükseldi. Programda, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Hakkâri

Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde bulunan Yenişehir Stadyumu’nda gerçekleştirilen Nevruz'a gençlerin ve kadınların yoğun  katılımı dikkati çekti.  HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da yetkililere istifa çağrısı yaparak, "Onlar istifa etmiyor siz göndereceksiniz onları. Var gücümüzle seçimlere hazırlanıyoruz. Bu seçimde en büyük mührü HDP vuracak. HDP seçimlerde anahtardır" dedi. Beştaş yetkililere istifa çağrısı yaparak, "Onlar istifa etmiyor siz göndereceksiniz onları. Var gücümüzle seçimlere hazırlanıyoruz. Bu seçimde en büyük mührü HDP vuracak. HDP seçimlerde anahtardır" diye konuştu.

Tunceli

Tunceli’de kutlamalar düzenlenen yürüyüş ve yakılan ateşle başladı. Kahramanmaraş depremi nedeniyle konuşmacılar ve sanatçılar siyahlar giyindi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşiller Sol Partisi, Emek Partisi (EMEP), Tevgera Jinen Azad (TJA), Demokratik Alevi Derneği (DAD), Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, sivil toplum örgütleri, HDP ve DBP PM üyeleri alanda yerini aldı.  Sanat Sokağı’ndan buluşan vatandaşlar, sloganlarla Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşün ardından Nevruz ateşi yakıldı.