Gündem

Türkiye MS Derneği, 45. İstanbul Maratonu’nda deprem bölgesindeki MS hastaları için koştu

07 Kasım 2023 16:08

Multipl Skleroz (MS) hastalığının Türkiye’deki bilinirliğini arttırmak, hastalıkla ilgili kamuoyunda bilinç oluşturmak ve hastalara ihtiyaç duydukları alanlarda destek olabilmek amacıyla kurulan Türkiye MS Derneği, MS hastalarının yararına projeler geliştirmeye devam ediyor. Türkiye MS Derneği bu doğrultuda, 45. İstanbul Maratonu kapsamında hayata geçirdiği “Bu Adım Sana” kampanyasıyla Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen bölgede bulunan MS hastalarına destek olmak için koştu.

Elde edilen gelir, depremzede MS hastaları için kullanılacak

Bünyesinde barındırdığı 2.500 üyesinin verdiği destek ve onlardan aldığı güçle Multipl Skleroz hastalığı için çalışan, toplum yararına hizmet etmeyi esas alan, toplumu bilinçlendirerek, hastaların haklarını gözeten ve yaşam kalitelerini artırmaya yönelik adımlar atan Türkiye Multipl Skleroz (MS) Derneği, şimdiye kadar gerçekleştirdiği bir çok farklı projeye bir yenisini ekledi. 45. İstanbul Maratonu için oluşturduğu “Bu Adım Sana” kampanyası kapsamında elde edilen tüm gelir, 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve 11 ilimizi derinden etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen bölgedeki MS hastalarının ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılacak.

Türkiye MS Derneği Başkanı Doç. Dr. Melih Tütüncü deprem bölgesinde ihtiyaçları karşılanamayan MS hastaları için hayata geçirilen proje hakkında şunları söyledi: “MS gibi kişiye özel seyreden bir hastalıkta, etkin ve düzenli bir hasta-hekim iletişimi ve dayanışması tedavi sürecine de olumlu etki yapmaktadır. MS hastalarının tanı sürecinde ve tanı aldıktan sonra karşılaştıkları durumları ve varsa olumsuz etki yaratan konuları tespit etmek ve bu konularda onlara destek olmak, yalnız olmadıklarını ve değerli olduklarını hissettirmek büyük önem taşıyor. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bölgede ihtiyacı karşılanamayan MS hastaları bulunuyor. Bu kapsamda, Türkiye MS Derneği olarak, 45. İstanbul Maratonu için “Bu Adım Sana” adında bir kampanya hayata geçirdik. Kampanyamızla elde edeceğimiz tüm geliri deprem bölgesindeki MS hastalarının ihtiyaçlarını karşılamak ve onlara destek olmak için kullanacağız.”

Halk arasında MS hastalığı olarak da bilinen ve bir merkezi sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz, dünyada yaklaşık olarak 2,3 milyon , Türkiye'de ise yaklaşık 70.000 kişiyi etkiliyor. Hastaların yaklaşık olarak 2/3'ünde ilk belirtiler, 20-45 yaş aralığında ortaya çıkıyor ancak belirtilerle 10 yaşından itibaren karşılaşan erken başlangıçlı hastalar ve 40 yaşından sonra karşılaşan vakalar da bulunuyor. Cinsiyet dağılımına göre ise hastalığın kadınlarda 2-3 kat daha sık görüldüğü ifade ediliyor.

Türkiye Multipl Skleroz (MS) Derneği Hakkında

1989 yılında İstanbul'da kurulan Türkiye MS Derneği, MS'li üyelerine fizyoterapi hizmeti, üyelerine ve yakınlarına psikoterapi desteği sunmakta; bunun yanı sıra, toplantılar, etkinlikler, farkındalık yaratan projeler ile üyelerin doğru bilgilendirilmesini ve yoga, nefes terapisi, yaratıcı drama, resim, müzik gibi hobi kursları aracılığıyla da aynı zamanda sosyalleşmesini sağlıyor. Yönetim Kurulu'nda MS'lilerin de yer aldığı Türkiye MS Derneği, uluslararası federasyonlarda ülkemizi temsil ederken, derneğin Ankara, Gaziantep, Sakarya, Çanakkale ve Bolu şubeleri bulunuyor.