Ekonomi

Türkiye Halciler Federasyonu: Artık kabul edeceğiz ki 20 TL ucuz bir fiyat

“Kış döneminde sera ürünleri muhtemelen pahalı olabilir”

görsel temsilidir

23 Ekim 2023 06:39

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, yaz döneminde özellikle meyvede sorun yaşandığını fiyatların çok yüksek seyrettiğini belirterek kış dönemine ilişkin öngörülerini paylaştı.

Yüksek fiyatların iki nedeni

Sözcü’den Samiye Başçı’ya konuşan Federasyon Başkanı Tavşan, yaz aylarında özellikle meyvede fiyatların çok yüksek olmasının birinci sebebinin yeterli ürün olmaması olduğunu söyledi. İkinci nedenin de maliyet artışlarının ciddi şekilde yüksek olması olduğunu ifade eden Tavşan, “Meyve daha maliyetli. Yani siz kirazı halde 20-25 TL satarsanız üreticinin eline doğru dürüst hiç para geçmiyor.  Artık kabul edeceğiz ki 20 TL ucuz bir fiyat. Para değil. Perakende de markete girdiğinizde bir ürünün kilogram fiyatı 15-20 TL ise artık onu ucuz kabul edeceğiz” diye konuştu.

Kış dönemi ürünlerinde arzda bir sıkıntı yaşanmadığını ürünün bol olduğunu kaydeden Tavşan, patates soğanda da ürün yokluğu gibi bir durumun yaşanmadığını dile getirdi.

“Sera ürünleri muhtemelen pahalı olabilir”

Bu dönem üstünde durulması gereken konulardan birinin de narenciyenin ucuz olması olduğunu kaydeden Tavşan, kış dönenine dair beklentilerini şöyle aktardı:

“Mesela limondaki sıkıntı sosyal medyaya düştü. Ağaçları söktü üretici. Limon ve mandalina ucuz şu anda ama portakalın ne olacağı henüz belli değil. Elma borsası yüksek açıldı. Dalında 12-13 TL'ye elma alındı. Sera ürünleri muhtemelen pahalı olabilir.”