Gündem

Türkiye'deki İranlı dansçı Mikaeil Alizadeh, protestoların Tahran'ın 'zulmüne' son vereceğine inanıyor

Alizadeh, "Bu sefer kazanacağız. Bu hükümet zalim, bu hükümet katil. Zulüm sürdürülebilir değil. Sonu geldi" dedi

18 Ekim 2022 20:01

T24 Haber Merkezi

İran'da cinsiyet değiştirdiği için tehditler aldıktan ve dansçı olduğu için hapse atılacağı korkusundan dolayı 2015 yılında İran'dan Türkiye'ye taşınmaya karar veren Mikaeil Alizadeh, İran'daki hükümet karşıtı protestoların Tahran'ın "zulümünün" sona ermesine yol açacağına inandığını söyledi.

Leo sahne adıyla Türkiye'de dansçılık yapan 33 yaşındaki Alizadeh, geçen ay İran ahlak polisi tarafından gözaltındayken yaşamını yitiren 22 yaşındaki İranlı Kürt kadın Mahsa Amini'nin Türkiye'deki protestolara yüzlerce İranlı gibi kendisi de katılıyor.

Amini'nin ölümünden bir ay sonra İstanbul'da bir mitinge katılan Alizadeh, İran'daki protestocuların yurt dışından gelen destekle cesaretlendirildiğini söyledi. İran konsolosluğunun karşısındaki bir sokakta yaklaşık 100 kişilik bir kalabalığın arasında, "İran'daki insanlar... Protestolarımız ve dünyanın desteği sayesinde çok güçlendi" dedi.

Alizadeh, "Bu sefer kazanacağız. Bu hükümet zalim, bu hükümet katil. Zulüm sürdürülebilir değil. Sonu geldi" dedi.

Mikaeil Alizadeh, 2015 yılında bir komşusunun polisi araması ve dans dersleri yüzünden fuhuş suçlaması yapması üzerine Türkiye'ye taşınmak zorunda kaldı. Reuters'e verdiği demeçte Alizadeh, "O günden sonra kalbimdeki tehlikeyi hissettim. İran'da yaşasaydım dans etmeyi bırakmalıydım ya da hayatımın geri kalanını hapiste geçirmek zorunda kalacaktım" dedi.

Alizadeh, Türkiye'de evlendiğini ve özel dersler verdiğini, kültürel ve özel etkinliklerde sahne aldığını söyledi.

İstanbul'da sahne aldığı bir restoranda konuşan sanatçı, "En azından Türkiye dans etmeyi yasaklamıyor. İran'da dans etmek günah ve düşünmek bile yasak. Burada şovlar yapıyorum. Dans ederken ve gülümserken insanlar yüzüme bakıyor. O an benim için çok büyük bir hediye" dedi.