Ekonomi

Türkiye'de küçükbaş ve büyükbaş hayvan varlığı azalıyor

2021'de Türkiye'nin hayvan varlığı 75 milyon 555 bin 321 ile son 23 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı

03 Mayıs 2024 11:18

Türkiye'nin büyük ve küçükbaş hayvan varlığı, son 2 yılda azaldı. 2021'de 75 milyon 555 bin 321 baş ile son 23 yılın en yüksek seviyesine ulaşan hayvan varlığı, 2022'de 73 milyon 289 bin 541, 2023'te ise 68 milyon 946 bin 415 baş oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre; 2023 yılında Türkiye genelinde toplam büyük ve küçükbaş hayvan nüfusu 68 milyon 946 bin 415 oldu.

Bunun 42 milyon 60 bin 470'i koyun, 16 milyon 421 bin 256'sı sığır, 10 milyon 302 bin 940'ı keçi ve 161 bin 749'u manda oldu. 2019'da 66 milyon 353 bin 810 olan büyük ve küçükbaş hayvan nüfusu, 2020 ve 2021'de artış gösterdi.

2021'de Türkiye'nin hayvan varlığı 75 milyon 555 bin 321 ile son 23 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ardından düşüşe geçerek; 2022'de 73 milyon 289 bin 541, 2023'te ise 68 milyon 946 bin 415 oldu.

Son 23 yılın en yüksek kırmızı et üretimi

Hayvansal ürünlerde 2023'te 2 milyon 384 bin 47 ton ile son 23 yılın en yüksek kırmızı et üretimi gerçekleştirildi.

2023'te bir önceki yıla göre kırmızı etin yanı sıra tavuk yumurtası ve yaş ipek kozası üretimi artarken; tavuk eti, çiğ süt, bal, yapağı, keçi kılı ve tiftik üretiminde azalma oldu. 2023'te 21 milyon 481 bin 567 ton çiğ süt üretimi yapılırken; bunun 19 milyon 961 bin 908 tonu inek sütü, 933 bin 576 tonu koyun sütü, 543 bin 58 tonu keçi sütü ve 43 bin 25 tonu manda sütü oldu.

Çiğ süt üretimi azaldı

Ayrıca, son 4 yılda çiğ süt üretim miktarında azalma görüldü. 2020'de 23 milyon 503 bin 790 ton, 2021'de 23 milyon 200 bin 306 ton ve 2022'de 21 milyon 563 bin 492 ton çiğ süt üretimi kaydedilmişti.

Kesilen hayvan sayılarında ise 2023 yılında kesilen 5 milyon 811 bin 698 baş sığırdan 1 milyon 670 bin 606 ton, 69 bin 597 baş mandadan 15 bin 386 ton, 25 milyon 437 bin 813 baş koyundan 569 bin 66 ton ve 6 milyon 753 bin 478 baş keçiden 128 bin 989 ton kırmızı et elde edildi. Kırmızı et üretimi, bir önceki yıla göre 2019'da yüzde 4,7, 2020'de yüzde 2,6, 2021'de yüzde 9,3, 2022'de yüzde 12,3 ve 2023'te yüzde 8,8 arttı.