Dünya

Türk kaynak, "ABD, Ankara üzerinden mesaj iletti" demişti; Beyaz Saray, İran saldırısı hakkında önceden bilgi sahibi olmadıklarını söyledi

16 Nisan 2024 07:34

T24 Dış Haberler

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İranlı yetkililerin İsrail'e yapacakları saldırıların zamanlaması ve hedefleri hakkında önden ABD'ye haber verdikleri iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyledi. 

Kirby pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, "İran'ın bize ne yapacağı konusunda bilgi verdiği hakkında bu söylem gülünç" dedi. 

İran'ın saldırısının "tam bir başarısızlık" olduğunu söyleyen Kirby, önden alınan bir istihbarattan çok İsrail ve partnerlerinin savunma kapasitesinin bunu sağladığını ifade etti. 

Reuters; Türk, Ürdünlü ve Iraklı yetkililere dayandırdığı haberlerinde İran'ın saldırı hakkında ABD'yi önden bilgilendirdiğini yazmıştı. Kirby, bu haberlerin "saçmalık" olduğunu söyledi. 

"İran'ın telefon açıp, 'İsrail'i 300 seyir füzesi ve dron ile vuracağız, önden haberdar etmek istedik, aa bu arada işte vuracağımız hedef' diyeceği bir dünya hayal edebiliyor musunuz?" diye soran Kirby, "Özür dilerim ama böyle bir şey olmadı. Kaynaklarınız size duyduğu şeyleri söylüyor olabilir. Ben de size duyduğumu iletiyorum" ifadelerini kullandı. 

Kirby ABD'nin İran'dan bir mesaj aldığını ve İran'a geri mesajlar yolladığını kabul ederken bunlar hakkında detay sunmadı. Ancak Kirby, bu temasların hiçbirinde İran'ın saldırısıyla ilgili detaylar olmadığını belirtti.

Reuters'a konuşan bir Türk kaynak, "İran bizi önden ne olacağı hakkında bilgilendirdi. (ABD Dışişleri Bakanı) Blinken ile görüşmede olası gelişmeler gündeme geldi ve ABD bizim aracılığımızla reaksiyonun belli sınırlar içinde gerçekleşmesi gerektiğini söyledi" demişti. 

TIKLAYIN - İran'dan İsrail'e misilleme hava saldırısıyla geldi: İşte dakika dakika tüm yaşananlar

TIKLAYIN - İran'dan 'meşru müdaafa saldırısı tek seferlikti' mesajı: İsrail saldırırsa devamı daha sert gelir, ABD uzak durmalı!

Ne olmuştu?

İran, nisan ayında Şam'daki konsolosluklarına gerçekleştirilen saldırıya karşılık olarak İsrail'e karşı saldırı düzenledi. Tahran, İsrail'e yüzlerce füze ve insansız hava aracı gönderirken, İsrail ABD ve Britanya gibi müttefiklerinin de desteğiyle çoğunu topraklarına ulaşmadan düşürmeyi başardı.

İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, saldırının 1 Nisan'daki İsrail saldırısına karşı "meşru müdafaa" olarak düzenlendiğini söylerken, Tel Aviv'in karşılık vermemesi durumunda başka saldırı düzenlemeyeceklerinin sinyalini verdi. Tahran'ın Daimi Temsilciliği, "Meselenin sonuçlandığı düşünülebilir. Ancak İsrail rejiminin bir hata daha yapması durumunda İran'ın tepkisi çok daha sert olacaktır. Bu, İran ile haydut İsrail rejimi arasındaki, ABD'nin UZAK DURMASI GEREKEN bir çatışmadır!” ifadelerini kullandı. 

İsrail ordusu, İran'ın saldırıda 200'den fazla dron, balistik füze ve seyir füzesi kullandığını ifade etti. 

İran'ın saldırısından sonra gözler İsrail'in bir karşılık verip vermeyeceğine çevrildi. İsrail ve Arap medyasında yer alan haberlere göre savaş kabinesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı'na "karşılık kararını verme" konusunda yetki verdi. 

CANLI BLOG - İran'dan İsrail'e misilleme hava saldırısıyla geldi: İşte dakika dakika tüm yaşananlar

TIKLAYIN - İran'dan 'meşru müdaafa saldırısı tek seferlikti' mesajı: İsrail saldırırsa devamı daha sert gelir, ABD uzak durmalı!

TIKLAYIN - İran Devrim Muhafızları'ndan ABD'ye mesaj: İsrail'e destek verirse pişman ederiz

TIKLAYIN - Biden, Durum Odası'nda: İsrail'in güvenliğine olan taahhüdümüz sarsılmaz

TIKLAYIN - Saldırı sonrası İran'dan BM Genel Sekreteri'ne mektup: Tahran bölgede çatışma istemediğine dair istikrarlı duruşunu teyit eder

TIKLAYIN - İran'ın İsrail'e saldırısına dünyadan tepkiler: İran arka bahçesinde kaos tohumları ekmeye niyetli olduğunu göstermiştir

TIKLAYIN - ABD'den MİT Başkanı Kalın'a arabuluculuk teklifi

TIKLAYIN - Dışişleri Bakanı Fidan, saldırılardan sonra İranlı mevkidaşıyla görüştü; Türkiye'nin gerilimi artıracak adımların sona ermesini istediğini söyledi

TIKLAYIN - Rusya'dan İran'ın İsrail saldırısıyla ilgili ilk açıklama: Defalarca uyarıda bulunmuştuk...

TIKLAYIN - İran: Washington'ı İsrail misillemesine destek vermesi halinde ABD üslerinin hedef alınacağı konusunda uyardık

TIKLAYIN - Saldırı sonrası İran'dan BM Genel Sekreteri'ne mektup: Tahran bölgede çatışma istemediğine dair istikrarlı duruşunu teyit eder

TIKLAYIN - Beyaz Saray yetkilisi: Biden, Netanyahu'ya İsrail'in İran'a karşı saldırı düzenlemesini desteklemeyeceğini söyledi

TIKLAYIN - İran'ın İsrail'e saldırısını meşru gösterme hedefiyle uygulamaya soktuğu Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51. maddesi nedir?

TIKLAYIN - İran İsrail'e bu SİHA'larla saldırdı: Shahed-136S/Şehit nedir, nasıl çalışır?

TIKLAYIN - İsrail'in Demir Kubbe hava savunma sistemi nasıl çalışıyor?

TIKLAYIN - Bitcoin'de sert düşüş: İran'ın saldırısı kripto borsasını da vurdu

TIKLAYIN - Pentagon, Orta Doğu'ya ilave savaş uçakları ve gemiler gönderiyor

TIKLAYIN - İran, İsrail'le bağlantılı olduğunu ileri sürdüğü Portekiz bandıralı gemiye Basra Körfesi'nde el koydu