Gündem

Turizmcilerden konaklama vergisinde 3 talep; "Cirodan değil, turistlerden alınsın"

22 Ekim 2022 07:53

Turizm sektörü temsilcileri, 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girmesi beklenen konaklama vergisi için 3 talepte bulundu. Yasanın 1 yıl ötelenerek 2024’te devreye girmesini önererek sektör temsilcileri, oranın yüzde 2 yerine yüzde 1 olmasını ve verginin turistten alınmasını istiyor.

2021 yılındaki 7338 sayılı Yasa’ya göre de yeni bir karar alınmadığı takdirde konaklama vergisi 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

Hürriyet'ten Salim Uzun'un haberine göre; tebliğ taslağını inceleyen turizm profesyonellerin yasayla ilgili 3 kritik talebi öne çıkıyor.

1- Tebliğ taslağına göre; konaklama vergisinin oranı yüzde 2. Turizmciler bu oranın yüzde 1’le sınırlı tutulmasını istiyor.

2- Belirlenen vergi oranının dünyadaki örneklerinde olduğu gibi işletme cirosu üzerinden değil turistten alınması.

3- Yasanın 1 yıl ötelenerek 2024 yılında yürürlüğe girmesi, bu sayede 2024 yılında yapılacak kontratlara bu bedelle ilgili açıklamanın konulması.

Turizmciler yerli turistin durumunu da tartışıyor. Şu an için konaklama vergisinin yerli turistten alınıp alınmayacağı konusunda bir netlik yok. Ancak bazı ülkeler mesela Almanya yerli turistten de konaklama vergisi alıyor. Türkiye’nin bu konuda nasıl bir yol izlemesi konusunda ise turizmciler arasında da ihtilaf var. Bazı işletmeler yasaya yerli turistin de dahil edilmesini isterken, bazıları yerli turistle ilgili kararın zamana yayılması gerektiğini düşünüyor.