Ekonomi

Turizmciler, "konaklama vergisi, bir sene daha ertelensin" çağrısında bulundu

1 Ocak 2023'te yürürlüğe girecek

17 Aralık 2022 12:00

Turizmciler, pandemi nedeniyle 2 yıldır ertelenen ve 1 Ocak 2023 itibarıyla yürürlüğe girecek olan konaklama vergisinin bir yıl daha ertelenmesi yönünde çağrıda bulundu.

14 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğin, 1 Ocak 2023 itibarıyla yürürlüğe gireceği duyurulmuştu.  

Bloomberght'den Cemre Nur Karaca'nın haberine göre, turizm sektörü temsilcileri verginin yeniden erteleneceğini düşünerek tur operatörleriyle 2023 kontratlarını vergisiz yaptıklarını ifade ediyor. 

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Sururi Çorabatır, yaptığı açıklamada, "2023 için tur operatörleriyle kontratlarımızı yaptık. Yapılan kontratlar sonrasında vergili fiyatları tur operatörlerinden alma şansımız yok. Öncelikli talebimiz konaklama vergisinin bir yıl daha ertelenmesi" dedi. 

"Uygulama sistemine düzenleme getirilmeli"

Bodrum Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Genel Başkanı ve Danışma Kurulu Başkanı Serdar Karcılıoğlu ise, "Otelin konaklama bedelini önceden ödemiş olmanıza rağmen konaklama vergisi ayrıca tahsil edilecek. Paket turla gelen misafirlerden bu vergi resepsiyonda istenecek ve kargaşa yaratacak. Sahada çok büyük karışıklıklar çıkacak. Uygulama sistemine kesinlikle bir düzenleme getirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

"Konaklama vergisinden elde edilecek gelir, 1,3 milyar dolayında oluşabilir"

Türkiye Sanayici ve İş Adamları Vakfı Vergi Platformu Başkanı Serkan Kumdakçı da, "2023 turizm gelir hedefinin, 65 milyar dolar olduğu düşünülürse,  2023'te konaklama vergisinden elde edilecek gelirin 1,3 milyar dolayında oluşabileceği söylenebilir. Bu da yaklaşık 25 milyar TL'lik konaklama vergisi geliri, bütçeye yansıyacak anlamına gelebilir" ifadesini kullandı.

Tıklayın: Konaklama vergisi tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı