Seçim 2024

Turhan Çömez'i AKP'li sanmışlar; arsa satışı işte böyle ortaya çıktı!

"Kuvayi Milliye ruhunun filizlendiği bu coğrafyanın bu topraklarını başkalarına peşkeş çekenlere lanet olsun"

02 Mart 2024 08:07

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı karşılığında yapılan toprak/arsa satışlarının bir örneği Balıkesir'in Havran ilçesindeki Dereören ve Eymür mahallelerinde yaşandı. İYİ Parti Balıkesir Milletvekili ve Belediye Başkan Adayı Turhan Çömez, bölgeyi ziyaret ettiğinde, halk tarafından yanlışlıkla AKP'li bir yetkili sanılarak, toprak satışları hakkında bilgilendirildi. 

Mülkiyet hakları üzerinde tehdit

30 Mart 2014'te, AKP hükümeti 6360 sayılı kanunla Türkiye'deki büyükşehir belediyelerinin sınırlarını il mülki sınırları olarak genişletti. Bu değişiklikle, büyükşehir sınırları içinde kalan köylerin tüzel kişilikleri sona erdirilerek mahalleye dönüştürüldü. Bu durum, köylerde yaşayan vatandaşların mülkiyet hakları üzerinde büyük bir tehdit oluşturdu.

Köylere ait mera arazileri, bu yasal düzenlemeyle birlikte belediyelere ve hazineye devredildi ve sonrasında bu araziler yok pahasına satılmaya başlandı. Bu süreç, tarım ve hayvancılığın ciddi bir darbe almasına neden oldu. Üretimin azalmasıyla birlikte Türkiye, ithalata daha fazla bağımlı hale geldi.

Arazi kimlere satıldı?

Sözcü'den Ece Aydın'ın haberine göre, Balıkesir’in Havran ilçesine bağlı Dereören ve Eymür Mahallesi'ndeki 200 dönümlük mera arazisi, 2019 yerel seçimlerinden sonra belediye meclisi kararıyla satıldı. İYİ Parti Balıkesir Milletvekili ve Belediye Başkan Adayı Turhan Çömez, satışın detaylarını öğrenmek için meclise soru önergesi verip arazinin peşine düştü.

Çömez, ziyaretinde Türkçe bilmeyen bir bekçi tarafından karşılandı ve bekçi ile Arapça konuşarak araziyi satın alanların Mısırlı olduğunu öğrendi. Bekçi, Çömez'i AKP'li bir vekil sanarak, araziyi satın almalarını sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve AKP'ye minnettar olduklarını ifade etti.

Erdoğan ve AKP'ye oy vaadi

Telefonla konuştuğu bir kişi, araziyi satın alan Mısırlı Emir Ali'nin İstanbul'da olduğunu ve burada hayvancılık yapmayı planladığını belirtti. Bu kişi, arazi alabilmek ve vatandaşlık elde etmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Genel Başkanı olduğu AKP'ye oy vereceklerini söyledi.

"Coğrafyamızı peşkeş çekenlere lanet olsun"

Telefon konuşmasının ardından açıklama yapan Çömez, yaşananlara "Kaz Dağları’nın eteklerindeki bu arazi Mısırlılara peşkeş çekildi. Kuvayi Milliye ruhunun filizlendiği bu coğrafyanın bu topraklarını başkalarına peşkeş çekenlere lanet olsun. Köylü kan ağlarken, hayvanlarını otlattıkları alanlar Araplara satılırken Araplar da Tayyip Erdoğan’a "Allah razı olsun" diye dua ediyor. Ağlanacak halimize gülüyoruz. Bunların tek tek hesabın soracağız" sözleriyle tepki gösterdi.