Kültür-Sanat

Tuna Kiremitçi: “Müzik yazarı” ya da “müzik eleştirmeni” kartvizitli bazı arkadaşlara bakıyorum, bazı müzisyenlerle yedikleri içtikleri ayrı gitmiyor

"Nesnel ya da metodik bir eleştiri o noktadan sonra imkânsız"

Tuna Kiremitçi

19 Temmuz 2022 07:19

Yazar ve müzisyen Tuna Kiremitçi, "Müzik yazarıyla müzisyenin kanka olması doğru mudur?" başlığının altında, "Müzik piyasamızda 'müzik yazarı' ya da 'müzik eleştirmeni' kartvizitli bazı arkadaşlara bakıyorum, bazı müzisyenlerle yedikleri içtikleri ayrı gitmiyor. Nesnel ya da metodik bir eleştiri o noktadan sonra imkânsız" değerlendirmesini yaptı. 

Kiremitçi Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, "Almost Famous' filminde müzik yazarı olmaya çalışan bir çocuk vardır. Ünlü bir rock grubunun turnesine katılır, grup üyeleriyle takılır, samimiyeti ilerletir, alemlere akar... Dönüşte de grupla ilgili yazısını ünlü bir dergiye yollar. Philip Seymour Hoffman’ın canlandırdığı kurt şef editör okuduktan sonra gence 'Yazın tamamen çöp' der: 'Çünkü gruptakiler seni arkadaşları olduğuna inandırmışlar.' Müzik piyasamızda 'müzik yazarı' ya da 'müzik eleştirmeni' kartvizitli bazı arkadaşlara bakıyorum, bazı müzisyenlerle yedikleri içtikleri ayrı gitmiyor. Beraber partilere gidiliyor, tatillere çıkılıyor, selfie’ler paylaşılıyor. Peki bu durumda müzik yazarlığı/eleştirmenliği ne oluyor?" ifadesini kullandı.

Kiremitçi şunları kaydetti:

"Yazarın beraber takıldığı müzisyenin halkla ilişkiler faaliyeti oluyor tabii. Nesnel ya da metodik bir eleştiri o noktadan sonra imkânsız.

Özellikle 90’ların, 2000’lerin ve 2010’ların müzik sahnesinde bu çarpıklık bolca mevcuttu. Sanatçı yancılığıyla müzik yazarlığı çok karıştırıldı. Gençlerde durum nedir bilmem.

Şahsen bu etik kaygıdan dolayı çocukluk arkadaşım olan müzik ve edebiyat eleştirmenlerine bile mesafeli durdum. Böylece onlara beni özgürce eleştirme olanağı verdim. İşine saygı duyan yazarlar da benimle mesafeli oldular, tüm müzisyenlerle oldukları gibi... Hiçbir zaman da pişman olmadım. Biliyordum ki bu haysiyetli bir eleştirmen için konser davetiyesinden çok daha önemli bir hediyedir. Herkese tavsiye ederim. Hem böylece gerçek müzik eleştirisi birkaç dürüst ismin omuzlarına yıkılmaktan kurtulur belki."

Kiremitçi'nin düşüncelerine katıldığını belirten müzisyen Güneş Duru,  "Ezelden beri takım tutar gibi grup, şarkcı tutan, festival line uplarına müdahale eden, sahte isimlerle hakaret eden bir dünyadan söz ediyoruz türkiyede. istisnalar hariç neredeyse tümü böyle. bir süredir de markalarla suyunu çıkardıkları kesin. dergiler, portallar pr gibi, dijital mecraları yönlendiren bir konumdalar bir de. ala turca özetlie tuna beyciğim." yorumunu yaptı. 

Kiremitçi, Duru'nun yorumuna, "Bir nevi mini oligarşi hocam evet. Daha çok da alternatif müzik sahnesinde gözlemleniyorlar nedense." yanıtını verdi.