Gündem

Tüm yerleşkelerini halka açan İstanbul Üniversitesi'nden gözdağı: Sosyal medya propagandasına hukuki süreç başlatacağız

"Üniversitemizin Açık Kapı-Açık Bilim felsefesini yıpratmaya yönelik provakatif bir girişim"

13 Şubat 2024 19:53

İstanbul Üniversitesi'nin halka açılma kararı; okul öğrencileri, siyasiler ve vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Üniversite'nin yaptığı basın açıklamasında ulusal bir kanaldan gelen yetkililerin üniversiteye yaptığı ziyarette çekilen fotoğrafların çarpıtılarak "sosyal medya propagandası" yapıldığını öne sürülerek, görselleri paylaşan sosyal medya hesapları ile ilgili hukuki sürecin başlatılacağı söylendi.

TIKLAYIN - İstanbul Üniversitesi rektörü okulu halka açtı, amfilere de girilmeye başlandı!

İstanbul Üniversitesi, Beyazıt’taki kampüsü başta olmak üzere tüm yerleşkelerinin kapılarını yerli ve yabancı ziyaretçilere açma kararı aldı. Üniversitenin kontrolsüzce herkesin ziyaretine açılması kararı büyük tepki topladı.

Üniversite, tepkilerin ardından basın açıklaması yayınlayarak sosyal medyadaki tepkilerin, üniversitenin Açık Kapı-Açık Bilim felsefesini yıpratmaya yönelik provakatif bir girişim olduğunu söyledi.

İstanbul Üniversitesi X hesabından yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

"Bugün sosyal medyada hızla yayılan, yanıltıcı bilgi ve görseller ile ilgili açıklama yapma, milletimizi doğru bilgilendirme ve bu tezviratların ortadan kaldırılmasını sağlama zorunluluğu ortaya çıkmıştır.

Bilindiği üzere İstanbul Üniversitesi yerleşkeleri tarihi mekanlara sahiptir. Bu tarihi mekanlar çeşitli ulusal ve uluslararası medya kuruluşlarının proje ve programlarına (belgesel, dizi film vb.) geçmişte olduğu gibi bundan sonra da ev sahipliği yapmaya devam edecektir. Üniversitemizin bilime, sanata verdiği destek ve ehemmiyet kamuoyunca bilinmektedir.

Ulusal bir TV-kanal yetkililerinin, daha önceden aldığı kurumsal izin çerçevesinde ileri bir tarihte gerçekleştireceği çekim için ders arasında görevli personelimizin eşliğinde yaptığı ön inceleme ziyaretine ait fotoğrafların çarpıtılarak sosyal medya propagandasına çevrilmesi ve tamamen başka bir zemine taşınması, en hafif tabiriyle Üniversitemizin Açık Kapı-Açık Bilim felsefesini yıpratmaya yönelik provakatif bir girişimdir.

Bu görselleri maksatlı bir şekilde paylaşan sosyal medya hesapları ile ilgili hukuki süreç ivedilikle başlatılacaktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

TIKLAYIN - Halka açılan İstanbul Üniversitesi öğrencilerinden protesto: Ticarethane, müze değil; okul!

GALERİ - İstanbul Üniversitesi'nde önüne gelenin amfilere girmesine tepki yağdı: Dingonun ahırına bile böyle giremezsiniz!

TIKLAYIN - İstanbul Üniversitesi kapılarını halka açıyor, rektör kararı "üniversite kapısı parmaklıklarla kapalı olamaz" sözleriyle savundu