Ekonomi

Tüm Köy Sen: Ferrero fındık piyasasına egemen durumda

"Fındık fiyatını yine tarım ve gıda tekelleri belirleyecek"

16 Mart 2024 13:26

Tüm Üretici Köylü Sendikası (Tüm Köy Sen) Zekayi Sağra, Ferrero'nun fındık piyasasına egemen duruma geldiğini belirterek, "Yaklaşık 10 bin üreticiyle sözleşmesi var. Üretimi kendi ziraat mühendisleriyle denetliyor. Sorun yalnızca FERRERO değil, devlet politikası. Devletin tarım politikası serbest pazar piyasa üzerine olunca tarım ve gıda şirketlerinin dediği oluyor" dedi.

Rekabet Kurulu, Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Ticaret AŞ hakkında yürüttüğü soruşturmayı, alınan taahhüt üzerine sonlandırma kararı aldı.

Konuyla ilgili Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, "Çözüm; demokratik halkçı tarım politikaları ve üreticinin örgütlü gücünü göstermesindedir. Yerli ve yabancı tarım ve gıda şirketleriyle devletin iç içe tarım politikalarını belirlenmesini önüne geçmek zorundayız" açıklamasında bulundu.

"Fındık fiyatını yine tarım ve gıda tekelleri belirleyecek"

Zekayi Sağra, şunları söyledi: "Ferrero fındık piyasasına egemen durumda. Yaklaşık 10 bin üreticiyle sözleşmesi var. Üretimi kendi ziraat mühendisleriyle denetliyor. Sorun yalnızca Ferrero değil, devlet politikası. Devletin tarım politikası serbest pazar piyasa üzerine olunca tarım ve gıda şirketlerinin dediği oluyor.

Devlet maliyeti de karşılamayan taban fiyatını şirketlerin istediği biçimde açıklıyor ve yeterince fındık almıyor. Açıklanan fiyat ise yüksek enflasyon nedeniyle kuşa dönüyor. Eylül ayındaki 82 TL ile bugün ise 130 TL'ye alınıyor. Enflasyon nedeniyle Eylül ayının 82 TL'si ile bugünün 130 TL'si arasında bir fark yok.

Devlet, enflasyon nedeniyle fındık fiyatını güncellemeyeceği için yine tarım ve gıda tekelleri belirleyici olacak, üretici mağdur edilecek. Çözüm; demokratik halkçı tarım politikaları ve üreticinin örgütlü gücünü göstermesindedir. Yerli ve yabancı tarım ve gıda şirketleriyle devletin iç içe tarım politikalarını belirlenmesini önüne geçmek zorundayız.
"