Gündem

TTB'den Hatay'da binaların sulama çalışmaları yapılmadan yıkılmasına tepki: İlerleyen yıllarda çok ciddi sağlık sorunlarına neden olacak

TTB

14 Ağustos 2023 18:28

T24 Haber Merkezi

Türk Tabipleri Birliği (TBB), Hatay'da binaların sulama çalışması yapılmadan yıkılmasına tepki gösterdi, "Kanserojen lif, asbest ve toksik tozlar, ilerleyen yıllarda çok ciddi sağlık sorunlarına neden olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

TTB, eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımlarda Hatay'daki yıkım çalışmalarına tepki gösterdi. 

"Hatay’da TTB ve SES üyesi gönüllülerce 12 ayrı yıkım alanında tespit edilen ihlaller, toplum sağlığını hiçe sayan afet yönetimi anlayışını tekrar gözler önüne sermiştir. Kanserojen lif, asbest ve toksik tozlar, ilerleyen yıllarda çok ciddi sağlık sorunlarına neden olacaktır" diyen TTB, "Sadece dört yıkım alanında sulama yapılırken, sekiz yıkım alanında hiçbir sulama çalışması yoktu" ifadelerini kullandı.

İşte TBB'nin X'ten yayımladığı tweetselin tamamı:

"Hatay’da TTB ve SES üyesi gönüllülerce 12 ayrı yıkım alanında tespit edilen ihlaller, toplum sağlığını hiçe sayan afet yönetimi anlayışını tekrar gözler önüne sermiştir. Kanserojen lif, asbest ve toksik tozlar, ilerleyen yıllarda çok ciddi sağlık sorunlarına neden olacaktır.

Harbiye, Turunçlu, Çekmece, Maşuklu ve Armutlu mahallelerinde üç yıkım alanında yerinde ayrıştırma yapılmaktaydı.

Sadece dört yıkım alanında sulama yapılırken, sekiz yıkım alanında hiçbir sulama çalışması yoktu.

Cadde üzerindeki iki yüksek binada çalışma yürütülmesine karşın yolun sadece bir şeridi kapalıydı, insanlar araçlarıyla veya yaya olarak yolu kullanmaktaydı.

Turunçlu ve Gültepe mahallelerinde moloz döküm ve ayrıştırma çalışmaları, yaşam alanlarının yanı başında yürütülmekteydi.

Hiçbir alanda sulama çalışması yoktu
Sahada çalışan işçilerin kişisel koruyucu ekipmanları yoktu.
Hiçbir alanın çevresinde güvenlik şeridi yoktu.

Hatay Valiliği’nin “yerinde ayrıştırma yapılmadığı” ve “sulama olmadan yıkım çalışması yapılmadığı” yönündeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı görülmektedir.

Kamu otoritesinin, toplum sağlığını tehdit eden bu faaliyetlerin birincil sorumlusu olduğunu hatırlatıyoruz."

TIKLAYIN | TTB, Altıncı Ay Deprem Raporu'nu yayımladı: Depremzedeler sağlıksız koşullarda yaşamını sürdürüyor, ölü sayısı hâlâ belirsiz, yemek dağıtım hizmetleri yetersiz...