Dünya

Trump, Rusya'yı NATO harcama kotalarını karşılamayan müttefiklere saldırmaya teşvik edeceğini söyledi

11 Şubat 2024 08:30

T24 Dış Haberler

Eski ABD Başkanı ve 2024 Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayı Donald Trump, seçilmesi durumunda Rusya'yı NATO'ya karşı finansal yükümlülüklerini yerine getirmeyen ABD müttefiklerine saldırmaya teşvik edeceğini söyledi. 

Kampanyasına devam eden Trump, cumartesi günü Güney Carolina'nın Conway kentinde bir miting düzenledi. Eyalette 24 Şubat günü ön seçim yapılacak. 

Trump, başkanlığı döneminde bir NATO toplantısında ABD'nin onun yönetiminde olduğu sürece "ihmalkar" ülkeleri savunmayacağını söylediğini aktardı. 

"Büyük bir ülkenin lideri ayağa kalktı ve 'Efendim eğer ödeme yapmazsak ve Rusya saldırırsa bizi koruyacak mısınız?' diye sordu" diyen Trump, "Ödeme yapmadın, sen ihmalkarsın" ifadeleriyle cevap verdiğini belirtti. 

Trump, "Hayır seni korumazdım. Hatta sana ne istiyorlarsa onu yapmaları için teşvik ederdim. Ödeme yapmalısın. Faturaları ödemelisin" dedi. 

2014 yılında Rusya Kırım'ı ilhak ettikten sonra NATO, Soğuk Savaş sonrası hayata geçirdiği harcama kesintilerini sonlandırmaya karar verdi. NATO ülkeleri, 2024'e kadar GSYİH'lerinin yüzde 2'sini savunma için harcama konusunda anlaştı.

2016 kampanyası sırasında Trump, ABD'nin yüzde 2'lik kotayı karşılamayan müttefikler için NATO yükümlülüklerini yerine getirmeyeceğini söylemişti. NATO, 2022 yılı itibariyle 30 (2023 itibariyle 31) NATO üyesinden 7'sinin bu limiti karşıladığını ifade etti. Bu sayı, 2014'te 4 idi. 

Beyaz Saray Sözcüsü Andrew Bates, Trump'ın açıklamalarına tepki göstererek, "En yakın müttefiklerimizin katil bir rejim tarafından işgal edilmesini teşvik etmek dehşet verici ve delicedir. Bu ayrıca ABD'nin ulusal güvenliğini, küresel istikrarı ve ekonomimizi tehlikeye atıyor" dedi.