Dünya Basınında Bugün

Trump'ın kararı Los Angeles'taki gerilimi artırdı; İsrail'den Madleen'e baskın; Rusya'dan Ukrayna'ya yeni harekât | Dünya Basınında Bugün

DBB-YEPYENİ

09 Haziran 2025 10:07

Güncelleme: 09 Haziran 2025 10:25

T24 Dış Haberler

ABD Ulusal Muhafız Birlikleri, polisin hafta sonu göçmenlere yönelik baskısı sırasında protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz kullanmasının ardından Donald Trump'ın emriyle dün Los Angeles'ta konuşlandırıldı. Trump'ın, geçen hafta yaşadıkları tartışmada misilleme olarak Elon Musk'ın federal sözleşmelerini kesmekle tehdit etmesi, Amerikan Başkanı'nın "hükümeti dostlarına iyilik dağıtmak ve kendisine karşı gelenleri cezalandırmak için kişisel bir araç olarak gördüğüne" kanıt olarak gösteriliyor. İsrail bu sabah Gazze'ye giden Madleen yardım gemisini durdurarak, aralarında Greta Thunberg'in de bulunduğu aktivistlerin abluka altındaki Filistin topraklarına ulaşmasını engelledi. Rusya, pazar günü yaptığı açıklamada Ukrayna'nın doğusundaki endüstriyel Dnipropetrovsk bölgesine üç yıldır sürdürdüğü taarruzda ilk kez girdiğini ve barış görüşmelerinin durduğu bir dönemde önemli bir bölgesel tırmanışa geçtiğini duyurdu.

9 Haziran 2025'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Trump'ın Los Angeles sokaklarına Ulusal Muhafızları konuşlandırma kararı, dramatik bir tırmanışa neden oldu

ABD Ulusal Muhafız Birlikleri, polisin hafta sonu göçmenlere yönelik baskısı sırasında protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz kullanmasının ardından Donald Trump'ın emriyle dün Los Angeles'ta konuşlandırıldı.

Bu karar, ülke genelinde yapılan baskınların ardından ABD'de göçmenlere yönelik geniş çaplı baskılarda dramatik bir tırmanışa işaret ediyor.

Karar, dört beyaz polis memurunun siyah bir sürücüyü vahşice dövmekten beraat etmesinin ardından kentin karıştığı 1992 Los Angeles ayaklanmalarından bu yana ilk kez bir Amerikan başkanının böyle bir yetkiyi kullanması oldu.


The New York Times | Trump'tan Musk'a tehdit: Daha fazla “yetkinin kötüye kullanılması”

ABD'nin önde gelen yayın organlarından New York Times, "Geçen hafta Elon Musk ile yaşadığı muhteşem ayrılığın havai fişekleri arasında Başkan Trump'ın bir zamanlar mahkeme celplerine yol açabilecek çarpıcı bir itirafı vardı." diye yazdı. 

Musk'ı sadakatsizlikle suçlayan Trump, misilleme olarak milyarderin federal sözleşmelerini kesmekle tehdit ederek, kendisini eleştirenlerin uzun zamandır söylediği gibi, hükümeti dostlarına iyilik dağıtmak ve kendisine karşı gelenleri cezalandırmak için kişisel bir araç olarak gördüğünü etkili bir şekilde kabul etti.


Al Arabiya | İsrail, Greta Thunberg'in içinde bulunduğu ve Gazze'ye giden 'Madleen' adlı yardım gemisini durdurdu

İsrail bu sabah Gazze'ye giden bir yardım gemisini durdurarak, aralarında Greta Thunberg'in de bulunduğu aktivistlerin abluka altındaki Filistin topraklarına ulaşmasını engelledi.

Madleen, Birleşmiş Milletler'in “dünyanın en aç yeri” olarak tanımladığı Gazze'deki gıda sıkıntısına dikkat çekmek amacıyla 1 Haziran'da İtalya'dan yola çıkmıştı.

21 ay süren savaşın ardından BM, bölge nüfusunun tamamının kıtlık riski altında olduğu uyarısında bulunmuştu. 


The Moscow Times | Rusya, Ukrayna'nın Dnipropetrovsk bölgesine harekât başlattı 

Rusya, pazar günü yaptığı açıklamada Ukrayna'nın doğusundaki endüstriyel Dnipropetrovsk bölgesine üç yıldır sürdürdüğü taarruzda ilk kez girdiğini ve barış görüşmelerinin durduğu bir dönemde önemli bir bölgesel tırmanışa geçtiğini duyurdu.

Savaş alanında inisiyatifi elinde bulunduran Moskova, Kiev'le savaşa olası bir çözüm için görüşmeler yürütürken Ukrayna, Avrupa ve ABD Başkanı Donald Trump'ın tam ve koşulsuz ateşkes çağrılarını defalarca reddediyor.